Hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin ve yönetici desteğinin duygusal bağlılık üzerine etkisi - Temirhan, Gaye (My University, 2022)
Amaç: Araştırma, hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin ve yönetici desteğinin duygusal bağlılık üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırma İstanbul İlinde bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışmakta olan 261 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu, Örgütsel Bağlılık Ölçeği Duygusal Bağlılık Alt Boyutu, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği ve Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student’s t test, One-way ANOVA test, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis-H test, Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 28,85 ±6,09 yıl olup, %78,5’i kadın, %73,1’i lisans mezunu ve %61,3’ü 5 yıl ve altı mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin Duygusal Bağlılık Alt Boyutu, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği ve Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği puan ortalamaları sırasıyla 2,59±0,84, 2,59±0,75, 3,23±1,05 olarak bulundu. Hemşirelerin Duygusal Bağlılık Alt Boyut Puanları ile Algılanan Örgütsel Destek ve Yönetici Desteği Ölçeği puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla; r=0,677, p<0,001; r=0,461, p<0,001). Duygusal Bağlılık puanlarını, Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği puanları (p<0,05), Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği Puanları (p<0,001), mesleki deneyim (p<0,001) ve çalışma koşulları (iyi) (p<0,05) değişkenlerinin pozitif yönde anlamlı şekilde yordadığı görüldü (DR2= 0,499; F=26,846; p<0,001). Sonuç: Hemşirelerin duygusal bağlılık, algılanan örgütsel destek ve yönetici desteği düzeylerinin orta düzeyde olduğu, hemşirelerde örgütsel destek ve yönetici desteği arttıkça duygusal bağlılığın arttığı ve en güçlü yordayıcının algılanan örgütsel destek ölçeği puanı olduğu görüldü.

Objective: This study was conducted to determine the effect of perceived organizational support and supervisor support on affective commitment in nurses. Methods: The descriptive and correlational research was conducted with 261 nurses from a training and research hospital in Istanbul. Information Form, Organizational Commitment Scale, Affective Commitment Subscale, Perceived Organizational Support Scale and Perceived Supervisor Support Scale were used to collect data. Descriptive statistics, Student’s t-test, one-way ANOVA test, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis-H test, Pearson Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis were used to evaluate the data. Results: Nurses’ mean age was 28.85 ± 6.09 years. 78.5% of them were females, 73.1% had bachelor's degree and 61.3% had 5 years or less professional experience. Their Affective Commitment Subscale, Perceived Organizational Support Scale and Perceived Supervisor Support Scale mean scores were found to be 2.59±0.84, 2.59±0.75, and 3.23±1.05, respectively. A statistically significant positive correlation was found between nurses’ Affective Commitment Subscale Scores and the Perceived Organizational Support and Supervisor Support Scale scores (r=0.677, p<0.001; r=0.461, p<0.001, respectively). Perceived Supervisor Support Scale scores (p<0.05), Perceived Organizational Support Scale scores (p<0.001), professional experience (p<0.001) and working conditions (good) (p<0.05) were found to predict Affective Commitment scores positively and significantly (DR2= 0.499; F=26,846; p<0.001). Conclusion: Nurses’ affective commitment, perceived organizational support and supervisor support levels were found to be moderate and the affective commitment increased as the organisational support and supervisor support increased with the most robust predictor being the perceived organizational support scale score.
Keywords: affective commitment; algılanan örgütsel destek; algılanan yönetici desteği; duygusal bağlılık; Hemşire; Hemşirelik; Management; Nurse; Nursing; perceived organizational support; percieved supervisor support; Yönetim