The effect of caudal levobupivacaine and morphine combination in pediatric lower extremity orthopedic surgery - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışmada pediyatrik ortopedide, alt ekstremite girişimlerinde kaudal levobupivakaine eklenen IV veya kaudal morfin kombinasyonunun peroperatif ve postoperatif etkilerini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Alt ekstremite osteotomisi geçiren genel anestezi sonrası kaudal analjezi uygulanan 2-12 yaş arası 40 hastanın anestezi takip formları incelendi. Kaudal analjezi için 0.5 ml.kg %0.25 levobupivakaine 20µg.kg morfin eklenen hastalar(Grup I) ile yine kaudal olarak verilen 0.5 ml.kg % 0.25 levobupivakine IV 0.1 mg.kg morfin eklenen hastaların (Grup II) peroperatif hemodinamik ve postoperatif analjezi etkileri karşılaştırıldı. Bulgular: Guruplar arasında yaş, boy, ağırlık, ameliyat süreleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Peroperatif ve postoperatif hemodinamik değişiklikler açısından gruplar arasında fark saptanmadı. İlk analjezik gereksinim süresi Grup I için 644± 160 dk, Grup II için 542± 98 dk bulundu. (p<0.05) Hiçbir hastada motor blokaj, bulantı-kusma, kaşıntı gibi yan etkiler saptanmadı. Sonuç: Alt ekstremite cerrahisi uygulanan pediyatrik hastalarda kaudal levobupivakaine eklenen morfinin, kaudal levobupivakine eklenen IV morfine göre hemodinamik değişikliklere ve yan etkilere neden olmaksızın daha uzun süre analjezi sağladığı saptanmıştır.

Introduction: In this study, we evaluated the peroperative and postoperative effects of caudal levobupivacaine and IV or caudal morphine retrospectively. Materials and Methods: We retrospectively evaluated the records of healthy 40 children aged between 2-12 years, who had osteotomy for lower extremity under general anesthesia and caudal blockade. The solution injected was 0.5ml.kg1 volume of 0.25% levobupivacaine including 20µg.kg-1morphine (Group I) or only 0.25% levobupivacaine with IV morphine added at a dose of 0.1 mg.kg-1 (Group II). We compared the groups in terms of peroperative hemodynamic changes and postoperative analgesia. Results: No significant differences were found in terms of age, height, weight and duration of surgery. We did not observed any peroperative or postoperative hemodynamic changes needing intervention for any patients (p>0.05). The mean time to the first analgesic need was 644±160 min. for Group I and 542.3±98 min. for Group II (p<0.05). None of the patients had side effects such as motor blockade, nausea, vomiting and pruritus. Conclusion: Among pediatric patients who underwent lower extremity surgery, morphine added caudally to levobupivacaine provided a longer duration of analgesia without leading to clinically significant hemodynamic changes and side effects when compared to IV doses of morphine added to levobupivacaine.
Pediyatrik alt ekstremite ortopedik cerrahisinde kaudal levobupivakain ve morfin kombinasyonunun etkileri
Keywords: Cerrahi