Türk Tarih Tezi’nde islam düşüncesinin ele alınışı - Temuralay, Aynur (My University, 2008)
TÜRK TARİH TEZİ’NDE İSLAM DÜŞÜNCESİNİN ELE ALINIŞI Tarih yazıcılığı ile düşünce tarihi arasında teşekkül eden ilişkiler ağı oldukça karmaşık ve zengin sembollerle doludur. Tarih yazıcılığının, düşünce tarihini, olduğu gibi değil de daha çok olması gereken bir çerçevede sunulmasında bir araç olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Bir tarih yazıcılığı örneği olan Türk Tarih Tezi de İslam düşüncesini ele alırken, mevcut olan İslam düşüncesi yerine, gelecekte düşlediği İslam düşüncesini kendi aynasında yansıtmıştır. Türklerin inşa ettiği bir İslam düşüncesi, Türk Tarih Tezi’nin en temel önermesidir. Akılcılık, demokrasi, düşünce ve iradede hürriyeti, kadına değer vermek, millî din, millî dil gibi kavramlar ise, bu düşünceyi oluşturan unsurlar arasında yer almaktadır.

The Appraise of Islam Thought ın The Turk History Thesis Net of connections between history writing and thought history have intricate and rich symbols. We can say that history writing was used like tool as thought history was built. In the same way Turk History Thesis that is one of the examples of history writing was it appraised the Islam thougth reflected İslam thouhgt in the itself mirror that it imagined instead of present İslam thought. Islam thought that turks built is one of the important proposition of Turk History Thesis. Concepts like a rationalism, a democracy, a liberty of thought and will, to consider woman important, a national religion, anational language are located in this thought.
Keywords: İslam Dini; İslam Felsefesi; Milli Dil; Milli Din