Relationship among perceived sufficiency of organizational communication, interdepartmental relationship climate, career opportunities and well-being at work - Küçükyazıcı, Başak (My University, 2009)
ÖRGÜTSEL İLETİŞİMİN ALGILANAN ETKİNLİĞİ, DEPARTMANLARARASI İLİŞKİ İKLİMİ, KARİYER FIRSATLARI VE İŞYERİNDEKİ ESENLİK ARASINDAKİ İLİŞKİLER Bu araştırmanın temel hedefi, iş yerindeki esenlik kavramıyla ilişkili değişkenlerin incelenmesidir. Örgütsel iletişimin algılanan etkinliğinin, departmanlararası ilişki iklimi üzerinde olumlu bir katkısının olduğu, departmanlararası ilişki ikliminin de örgütsel iletişimin algılanan etkinliği ile işyerindeki esenlik arasında aracı bir role sahip olduğu varsayılmıştır. Diğer bir varsayım ise; kariyer fırsatlarının, departmanlararası ilişki iklimi ile iş yerindeki esenlik arasındaki ilişki üzerinde ılımlaştırıcı bir rol oynayacağıdır. Araştırma, perakende sektöründeki bir şirkette çalışan 125 kişiyle yürütülmüştür. Veriler, çoklu ve hiyerarşik regresyon yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; örgütsel iletişimin algılanan etkinliği, departmanlararası ilişki iklimi üzerinde kısmen olumlu bir katkıya sahiptir. Departmanlararası ilişki iklimi de örgütsel iletişimin algılanan etkinliği ile iş yerindeki esenlik arasında kısmen aracı bir rol oynamaktadır. Departmanlar arası ilişki iklimi ile iş yerindeki esenlik ilişkisi üzerinde kariyer fırsatlarının ılımlıştırıcı bir rolü bulunamamıştır. Perceived Sufficiency of Organizational Communication, Interdepartmental Relationship Climate, Career Opportunities, Well-Being at Work

RELATIONSHIP AMONG PERCEIVED SUFFICIENCY OF ORGANIZATIONAL COMMUNICATION, INTERDEPARTMENTAL RELATIONSHIP CLIMATE, CAREER OPPORTUNITIES AND WELL-BEING AT WORK The main purpose of this study is to explore the variables that are related with well-being at work. It is proposed that perceived sufficiency of organizational communication has a positive contribution on interdepartmental relationship climate and interdepartmental relationship climate has an intervening role between perceived sufficiency of organizational communication and well-being at work. It is also suggested that career opportunities moderates the relationship between interdepartmental relationship climate and well-being at work. Data is gathered from a sample of 125 employees who work in a retail firm. Multiple and hierarchical regression analyses are used to analyze data. Results showed that perceived sufficiency of organizational communication has a partially positive contribution on interdepartmental relationship climate. And, interdepartmental relationship climate has a partial mediating role between perceived sufficiency of organizational communication and well-being at work. A moderating role of career opportunities on the relationship between interdepartmental relationship climate and well-being at work could not found. tsel İletişimin Algılanan Etkinliği, Departmanlararası İlişki İklimi, Esenlik, Kariyer Fırsatları
Keywords: Kariyer; Örgütsel İletişim