Empresyonizm ve Sonrasında Oyun Alanları ve Sirkler Konusunun 10-11 Yaş Grubu Çocuk Resminde Kullanımı - Sarıkaya, Sıdıka (My University, 2008)
Bu tez çalışmasında, 4. ve 5. sınıflarda Empresyonizm ve sonrası oyun alanları ve sirkler konusunun, çocuk resminde kullanılmasının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Empresyonizm ve sonrası oyun alanları ve sirkler konusunun resim sanatı tarihindeki gelişimi anlatılmıştır. İlk önce Empresyonizm'in tarihi gelişimi ve sonra Batı resim sanatı tarihinde ve Türk resim sanatı tarihinden örnekler verilerek değişik tekniklerde yapılmış olan eserlerden örnekler verilmiştir. 10-11 yaş dönemi çocuklarının sanatsal ve sosyal gelişim basamakları incelenerek çağdaş eğitim sistemi içinde, doğru öğretim yöntem ve tekniklerinin seçilebilmesi amaçlanmıştır. 4. ve 5. sınıflarda görsel sanatlar dersi ncelenmiş, 10-11 yaş grubu çocuklarının sanatsal ve sosyal gelişimleri göz önünde bulundurularak oyun alanları ve sirkler konusunun uygulanması için alternatif etkinlikler bağlamında uygun çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Yaş dönemi itibariyle bedensel ve psikolojik gelişim ve değişkenliklerin yoğun olmadığı gerçekçilik döneminde olan 4. ve 5. sınıf öğrencilerine uygulatılacak plastik sanat eğitimi programının çocukları kısıtlamadan, ilgi ve becerilerine uygun nitelikte olması gerekmektedir. Bu dönemdeki duygusal gelişim, ergenlik dönemi kadar yoğun yaşanmamaktadır. Yaptıkları çalışmalarda gözlem ve incelemelere dayalı etkiler sıkça görülür. Bu süreçte uygulanacak sanat eğitimi programının duyguları geliştirici nitelikte olması gerekmektedir. Oyun alanları ve sirkler konusunun farklı ve birebir hayal gücüne dayalı olması öğrencilerinin sanatsal ve yaratıcı düşüncelerinin gelişimine katkıda bulunacaktır. Diğer açıdan çocukların ilgisini çekerek onların sanat eğitimine olan tutumlarını, kullandığı değişik teknik ve yöntemlerle hayal gücünü önemli yönde değiştirecektir. Bu tez çalışmasında oyun alanları ve sirkler konusunu farklı uygulamalarla gerçekleştirilmiş olan etkinliklerle, eğitimci içinde bir rehber olabilmesi çabasıyla hazırlanmıştır.

The aim of this thesis study was evaluating the usage of impressionism and post impressionism playgrounds and circuses in childeren' paintings of 4th and 5th classes. The development of the impressionism and post impressionism playgrounds and circuses subject in pictorial art was told. Initially impressionism's historical development was illustrated, then western pictorial art's history and the Turkish pictorial art history's illustrations were exemplified which pictures have got varied techniques. It was aimed to choose the right teaching methods and techniques in modern education system through the analysis of 10-11 ages childeren' artistic and social development steps. The 4th and 5th classes' pictorial art lesson's cirriculum was examinated, afterwards eligible alternative activities were committed to application of impressionism and post impressionism playgrounds and circuses subject with considering the 10-11 ages childeren' artistic and social developments. Due to the intensely physical and psychological developments and evolutions caused by the age epoch, the plastic art education programme activities against the 4th and 5th class students shouldn't constrict the childeren, besides it should be in suitable attribution for their interests and abilities. This age epoch is the most intensive time for emotional development. The effects through of the observations and examinations commonly seem in their studies. In this time period practical artistic education process should be in constractive attribition for developing their emotions. Due to the individual and different imaginations of the playground and circuses subject that is going to contribute the students' artistic and creative ideas' development. Moreover with appealing, as a result of the different techniques and methods, it is going to change their manner against the art education and aspects of their fancy. This thesis study intended to be a guide for educationist with different applications of playgrounds and circuses subject.
Keywords: 10-11 Yaş Grubu Çocuklar_Sanatsal Gelişim; Empresyonizm; Resim Eğitimi