Fracture load and mode of failure of ceramic laminate veneers with different cementation methods - Elkawash, Hend (My University, 2005)
FARKLI SİMANTASYON NMETODU KULLANILAN SERAMİK LAMİNALARDA KIRILMA DAYANIKLILIĞI VE KIRIK PATERNİ Adı ve soyadı: Hend Elkawash Danışmanın adı: Deniz Gemalmaz Kabul Tarihı : 23.5.2005 ksek Lisans Protetik Diş Tedavisi

Bu çalışmanın amacı sadece preparasyon kenarları minede olacak şekilde tamamen dentinde hazırlanan konvansiyonel ve immediate dentin bonding uygulaması ile simante edilen porselen lamina veneer restorasyonlarının kırılma dayanıklılıklarını ve kırılma şekillerini incelemektir. Yirmi dört adet çekilmiş üst santral kesici diş 3 gruba ayrıldı. İki grupta aynı kalınlık ve servikoinsizal boyutta IPS Empress seramik veneer uygulanması için preparasyon yapıldı, diğer grup ise kontrol amaçlı kullanıldı. İlk grupta konvansiyonel yöntemle (lamina restorasyonun simantasyonu sırasında dentin bağlantı ajanı uygulaması) simantasyon yapıldı. İkinci grupta immediate dentin bonding uygulaması (lamina veneer restorasyonunun ölçüsünü almadan önce dentin bağlantı ajanının uygulanması) ile simantasyon gerçekleştirildi. İki grubun simantasyonunda aynı dentin bağlantı ajanı (OptiBond FL) ve yapıştırıcı rezin kompozit (Variolink II) kullanıldı. Simantasyonu takiben bütün gruplara arasında 1000 termal siklus uygulandı. Kırma testinde mekanik yükleme cihazı kullanıldı. Elde edilen veriler lamina restorasyonları ve kontrol dişleri için one-way ANOVA ve Tukey comparison test kullanılarak incelendi. Sonuç olarak kontrol grubu ile porselen lamina restorasyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi. Kontrol grubunda elde edilen sonuçlar lamina restorasyonu uygulanan dişlerden daha yüksek bulundu. Lamina restorasyonu uygulanan iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Dentin bağlantı ajanının uygulama metodunun dişin sertliğini geri kazanmasında bir etkisi olmadığı gözlendi. Kırılma şekilleri incelendiğinde her üç grupta benzer kırık paternleri gözlendi. FRACTURE LOAD AND MODE OF FAILURE OF CERAMIC VENEERS WITH DIFFERENT CEMENTATION METHODS English Summary The aim of this in vitro study was to evaluate the fracture load and mode of failure of laminate veneers on tooth preparation located entirely on dentin except their margins that are located on enamel using conventional and immediate dentin bonding agent application methods .Twenty four extracted maxillary natural central incisors were divided in to 3 groups , two groups were prepared to accommodate IPS Empress ceramic veneers of equal thickness and cervicoincisal length , the third group was the control group. Ceramic veneers in one group were bonded by conventional method (dentin adhesive applied to dentin when proceeding to luting the veneer), the second group was bonded by immediate dentin bonding application (dentin adhesive applied to dentin and cured before taking impression for veneer) .In both groups same dentin bonding agent was used (Opti Bond FL) and same luting composite resin (Variolink II) All groups were assessed using cyclic thermal load. Fracture loads were recorded with a mechanical testing machine, the data were analyzed for both ceramic veneers and natural teeth using one-way ANOVA and Tukey comparison test, the results showed significant difference in the fracture load between the natural teeth and laminate restored teeth, natural teeth showed more resistance to fracture and there were no significant difference between laminate restored teeth in both groups which mean that the application mode of dentin bonding agent was not critical to the recovery of tooth stiffness. On examination of the mode of failure, most of the teeth in all 3 groups showed similar mode of failure which was in oblique direction.
Keywords: Cerrahi; Diş Hastalıkları; Diş hekimliği; prostetik diş hekimliği; Prostodontik (takma ve yapay diş bilgisi) diş hekimliği; Protetik; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri