Sebepleri ve sorunlarıyla göçmenlik : İstanbul’daki Afganlar - Suh, Güllü (My University, 2021)
Günümüz dünyasında uluslararası göç önemli bir olgu haline gelmiştir. Türkiye’de göç alan bir ülke olarak bu olgunun dahilinde yer almaktadır. Bu tezin konusunu İstanbul’daki Afgan göçmenler oluşturmaktadır. Afganlar, Suriye’den gelen sığınmacılardan sonra Türkiye’deki en büyük ikinci göçmen grubunu oluşturmaktadır. Resmî olarak kayıt altına alınmış Afgan göçmenlerden çok daha fazlası kayıt dışı olarak Türkiye’de hayatta kalmaya çalışmaktadır. Afgan göçmenlerin 2015 yılı sonrasında gerek Türkiye’ye gerekse Türkiye üzerinden Avrupa’ya olan hareketliliklerinde ciddi bir artış yaşanmaktadır ve bu artış Afgan göçmen grubunun akademik bir bakışla kavranmasının önemini vurgulamaktadır. Son yıllarda Türkiye’ye gelen genç Afganların sayısında önemli bir artış görülse de göç Afganlar için yeni bir fenomen değildir. Afganlar için hareketlilik, özellikle çatışma ve yoksulluğa mukavemet biçimi olarak uzun yıllardır kullandıkları hayatta kalma stratejilerinden biridir. Bu tez Türkiye’ye göç eden düzensiz statüdeki 19 Afgan göçmen ile yapılan derinlemesine mülakat verilerine ve sahadaki gözlemlere dayanmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul’da yaşayan ve düzensiz statüde bulunan Afgan göçmenler oluşturmaktadır. Bu görüşmeler ve sahadaki gözlemlerle Türkiye’ye gelen Afganların göç etme motivasyonları, kullandıkları rota ve kaçakçılık ağları ana hatlarıyla ortaya koyulmakta, göç rotasında ve Türkiye’deki yaşantılarında karşılaştıkları zorluklar ve maruz bırakıldıkları kırılganlıkları sorunsallaştırılmaktadır. Çalışmada, göç terminolojisinde kullanılan geleneksel kavramlar, insan hakları, göçmenlerin medyadaki temsilleri ve küreselleşme tartışmaları da yer almaktadır.

International migration has become an important phenomenon in today's world. Under these circumstance Turkey is one of the receiving countries. The main subject of this thesis is Afghan immigrants in Istanbul. Afghans, following the Syrian refugees, are the second-largest immigrant group in Turkey. There is a lot more irregular Afghan migrants who have been trying to survive in Turkey than the officially registered ones. After 2015 there has been a significant increase in the mobility of Afghan immigrants to Turkey and to Europe through Turkey, so this phenomenon emphasises the importance of understanding the Afghan immigrant group from an academic perspective. Even though there has been a major increase in the number of young Afghan immigrants who have come to Turkey in recent years, migration is not a new phenomenon for Afghans. For Afghans, mobility is one of the survival strategies they have used for many years; especially as a form of resistance to conflict war and poverty. This thesis is based on the data from in-depth interviews with 19 irregular Afghan immigrants and observations in the field. The sample of the study consists of Afghan immigrants living in Istanbul and having irregular status. These interviews and observations in the field reveals outlines of emigration motivations of Afghans who came to Turkey; their migratory route and human trafficking networks, the challenges they faced in their migratory routes and their life, also their vulnerability in Turkey. This study also includes traditional concepts that used in migration terminology, argumentations about human rights and globalisation and the representation of immigrants in the media.
Keywords: Afgan; Afganlılar; Afghans; Düzensiz Göç; Emigration and immigration; Göç ve göçmenlik; Göçmen; International Migration; Islamic countries; Istanbul; İrregular Migration; İslam ülkeleri; İstanbul; Middle East; Migrant; Orta Doğu; Uluslararası Göç Afghan