Zihinsel koleksiyonlar Yeşilçam’dan yerli dramalara - Kotaman, Aslı (My University, 2007)
ZİHİNSEL KOLEKSİYONLAR Tezin başlığı Walter Benjamin’den referans alınmıştır. Benjamin eşya koleksiyonculuğu yapan kişiler hakkında yazmakta ve bu kişilerin kendi hayatlarından mutlu olmadıkları için eskiye dair eşyaları toplayarak kendilerine yeni bir hayat kurduklarını söylemiştir. Bu kişiler geçmişi geri çağırarak bugüne dair yeni bir yaşam kurarlar. Eğer hatıralamızda bir görüntünün izleğini sürersek onun görsel imgeler halinde belirmeye başladığına şahit oluruz. Bir şeyi gördüğünüzden yıllar sonra onu tekrar gördüğünüzde imge zihninize yerleşir. Televizyonda yayınlanan aile ve ikili ilişkiler odaklı yerli dramalarda da”tipik Yeşilçam tarzı” diye nitelenen Türk filmlerine böyle bir benzerlik göstermektedir. Yerli dramaları ve Yeşilçam filmlerinin metinleri arasında bir bağ bulunmaktadır. Geçmiş anlatıların izleri bu şekilde bugünün yerli dramalarında ortaya çıkmaktadır. Tez bu anlatı benzerliklerinden yola çıkarak tipik Yeşilçam filmi olarak nitelenebilecek 4 filmi ve 4 yerli dramayı incelemekte, yerli dramalarla Yeşilçam filmeri arasındaki bağı Raymond Williams’ın kuramını merkeze alarak değerlendirmekte ve iki anlatı arasındaki benzerliği toplumsal bellek üzerinden açıklamay çalışmaktadır. Name and Surname: Aslı Kotaman Field: Communication Sciences Programme: Radio, TV Supervisor: Professor Ahmet Şahinkaya Degree Awarded and Date: Ph.D.-2007 Turkish Cinema, Yesilcam Period, Turkish Tele-novelas, Social Memory, Narration in Cinema and Television.

MENTAL COLLECTIONS This title of my dissertation comes from Walter Benjamin. Benjamin writes about people who collect objects. He claims that because they are not happy with their condition, they build themselves an alternative life by recalling the past –by collecting objects-. These people carry these objects from the past and include them in their lives. If we search for a memory in our mind they come as visual recollections. When you see something and see it again, the image remains in your mind. Family centered and melodramatic television serials recall the image of the social concious melodramas of the period we call Yeşilçam. There is an intertextual relation between their narrative discourses. So these serials connect to the past as well as to the present. Visual signs from the past become part of dynamic present. My dissertation focuses on 4 films which I think they compose a paradigm for the Yeşilçam period. I think these 4 films are representing the narrative discourses which it is continue in the melodramatic family centered serials. Also, I am focusing on 4 tele –novelas. The aim is evaluating the intertextual relations between the two narrative uponRaymond Williams’ theories. Also to paraphrase the relation out of the memory of society.
Keywords: Sinema