Sosyal bütünleşme bağlamında Güneydoğu Anadolu’da değişen seyyidlik ve şeriflik algısı ve işlevi : Turabdin örneği - Kızmaz, Nuran (My University, 2019)
Türkiye’de özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde din birleştirici bir harç görevi görmektedir. Bu bağlamda seyyid ve şerifler gibi dinî-karizmatik liderlerin bölgede bütünleşme sürecinde önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Bunlar; arabuluculuk, zêw şenlikleri, güzel ahlak ve normları topluma yayma görevi, ahiret kardeşliğinin tesisi, tanınmış seyyid büyüklerinin isimlerinin çocuklara verilmesi, adları üzerine yemin edilmesi gibi toplumsal fonksiyonlardır. Biz bu çalışmada özellikle seyyid ve şeriflerin arabuluculuk fonksiyonu üzerinde durduk. Öncelikle, tez konumuzun temel problemi olan seyyid ve şeriflerin bölgede nasıl algılandığı ve kendilerini nasıl tanıttıkları(self-identification) konularına değinilmiştir. Daha sonra bölgedeki seyyid ve şeriflerin genel fonksiyonları konusu araştırılmıştır. Son olarak özellikle Cumhuriyet sonrasından günümüze kadar seyyid ve şeriflik algısında meydana gelen değişim ve dönüşüm incelenmiştir. Bu bağlamda Güneydoğu Anadolu bölgesindeki toplum yapısında meydana gelen değişimler, Turabdin bölgesinde yaşayan seyyid ve şeriflerde meydana gelen işlev kaybı üzerinden incelenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Sosyal-antropoloji alanındaki bu çalışmada derinlemesine mülakat ve katılımcı gözlem yöntemi ile kırk yedi kişiyle yaptığımız görüşmelerin ardından araştırma tamamlanmıştır.

In Turkey especially in Southeastern Anatolia Region, religion serves as an unifier mortar.In this context, religious-charismatic leaders such as sayyids and sharrifs have an important functions in this process of integration in the region.These are social functions such as mediatorship, zew festivities, the duty of spreading good morals and norms throgout society, establishment of the afterlife brotherhood, giving the names of leading sayyid elders to children, taking oath on their names.In this study we particularly focused on the mediatorship function of Sayyids and Sharifs.First of all the subjects such as how sayyids and sharifs are perceived in the society and how they identificate themselves which is the main problem of this thesis is mentioned.Then the general functions of sayyids and sharifs in the region was examined.Finally, particularly the changes and transformations in the perception of sayyids and sharifs since the foundation of the republic to the present day is examined.In this context the changes in the communal structure of the Southeastern Anatolia region is tried to be explained by examining in terms of the loss of function of Sayyids and Sharifs who live in the Turabdin region.In this study which is in the field of social-anthropology, the research was completed after meeting forty-seven people with the methods such like in-depth interviews and participatory observation.
Keywords: Arabuluculuk Sayyids; Becirman / Batergiz Sayyidhoods; Becirman/ Batergiz seyyidleri; Din ve sosyoloji; Felsefe ve din; Mediation; Philosophy and religion; Religion and sociology; Seyyid; Sharifs; Şerif; Turabdin