Voleybolcularda farklı üst ekstremite pliometrik egzersizlerinin skapulatorasik kas aktivasyonlarına etkisi - Kahraman, Muhammed Yusuf (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırmada, genç kadın voleybolcularda optimum skapular stabilizasyonu sağlayan üst ekstremite pliometrik egzersizlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştıramaya yaş aralığı 15 – 21 ve spor yaşları 7,53±2,40 olan 32 kadın voleybol oyuncusu dahil edilmiştir. Her bir sporcu için yanal skapular kayma testi ile skapular asimetri değerlendirilmiştir. Sekiz farklı üst ekstremite pliometrik egzersiz sırasında, üst trapezius (ÜT), orta trapezius (OT), alt trapezius (AT) ve serratus anterior (SA) kaslarının aktivasyonları yüzeyel elektromiyografi (YEMG) ile kaydedilmiştir. Skapular kasların aktivasyon oranları (ÜT/ OT, ÜT/ AT ve ÜT/ SA) yüzde (%) olarak hesaplanmıştır. Bu oranlara göre, üst ekstremite pliometrik egzersizleri sırasında, en düşük ÜT ve en yüksek OT, AT, SA aktivasyonunu sağlayan egzersizler orta, iyi ve çok iyi olarak sınıflandırılmıştır (100-%80:orta, %80-%60: iyi, <%60 çok iyi). Bulgular: Bu araştırmaya katılan genç voleybolcuların %37,5’inde skapular asimetri tespit edilmiştir. Sekiz (8) farklı pliometrik egzersiz için ÜT/ SA kas aktivasyon oranları karşılaştırıldığında, pliometrik şınav egzersizlerine göre göğüs pası ve yere sağlık topu atışı egzersizlerinin skapular stabilizasyonu daha iyi sağladığı tespit edilmiştir (p<0,001). Sonuç: Bu araştırma sonuçlarına göre, üst ekstremite açık kinetik zincir pliometrik egzersizlerinin (örn: göğüs hizasında sağlık topu atışı) kapalı kinetik zincir pliometrik şınav egzersizlerine göre skapular stabilizasyonu daha iyi sağladığı bulunmuştur. Voleybol, pliometrik egzersiz, skapulatorasik kaslar, elektromiyografi.

Objective: The aim of this study was to determine the upper extremity plyometric exercises that provide optimum scapular stabilization in young female volleyball players. Materials and Methods: Thirty-two female volleyball players, aged between 15 – 21 and sporting age of 7.53±2.40, were included in this study. Scapular asymmetry was evaluated with the lateral scapular slide test. The surface electromyography (SEMG) activation of the upper trapezius (UT), middle trapezius (OT), lower trapezius (AT) and serratus anterior (SA) muscles was compared between plyometric exercises. Scapular muscles activation ratios (UT/ OT, UT/ AT, and UT/ SA) were calculated as percent (%). The exercises that providing the lowest UT and the highest OT, AT, SA activation, were classified as moderate, good and very good (100-80%: moderate, 80%-60%: good, < %60 is very good). Results: Scapular asymmetry was detected in 37.5% of the young volleyball players participating in this study. In comparison of the UT/ SA muscle activation ratios for eight (8) different plyometric exercises, it was determined that chest pass and medicine ball throwing exercises provided better scapular stabilization than plyometric push-up exercises (p<0.001). Conclusion: According to the results of this study, it was found that upper extremity open kinetic chain plyometric exercises (eg, medicine ball throw at chest level) provide scapular stabilization better than closed kinetic chain plyometric push-up exercises.
Keywords: Egzersiz; electromyography; elektromiyografi; Exercise; Öğrenim ve öğretim; pliometrik egzersiz; plyometric exercise; scapulothoracic muscles; skapulatorasik kaslar; Spor; Sports; Study and teaching; Voleybol; Voleybolcular; Volleyball; Volleyball players