Medenî usûl hukukunda ön inceleme aşaması - Demirkan, Ufuk (My University, 2024)
“6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile yürüklükten kaldırılan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun temel felsefesi korunarak yeni bir kanun hazırlanmıştır.” HUMK zamanında oluşan muhakeme kültürü ve tecrübesi muhafaza edilmekle birlikte günümüz sistemlerine uyum sağlanması amacı ile yeni kurum ve düzenlemeler de getirilmiştir. Ön inceleme aşaması, önceki kanun döneminde yer almayan HMK ile getirilen yeni kurumların en önemlilerinden birisidir. Ön inceleme aşaması usûl hukukuna hâkim olan ilkelerin hepsi ile irtibatlı olmakla birlikte usûl ekonomisi ile irtibatı çok daha fazladır. Hukukumuzdaki en önemli problemlerden birisi muhakemenin çok uzun sürmesi ve masraflı olmasıdır. Ön inceleme aşaması ile dilekçeler aşamasından sonra tahkikata geçmeden önce mahkemenin dosyayı iyi inceleyerek eksiksiz bir inceleme yapması hedeflenmiştir. Usûle ilişkin dâva şartları ve ilk itirazların tahkikattan önce verilmesi ve mümkün olduğu kadarı ile delillerin ve hukukî uyuşmazlıkların tespit edilerek tahkikat aşamasının gereksiz yere uzaması engellenmeye çalışılmıştır. “Ön inceleme aşaması, dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra başlayan ve tahkikat aşamasına geçilmesi ile son bulan aşamadır.”Burada söz konusu olan dilekçeler dâva, cevap, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleridir. Mahkeme ön incelemede, dâva şartlarını ve ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak belirler, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanması için gereken işlemleri yapar. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği dâvalarda onları sulhe veya arabuluculuğa teşvik eder ve bu hususları tutanağa geçirir.” “Mahkeme, usûle ilişkin hususlarla birlikte, tahkikata hazırlık, uyuşmazlığın tespiti, tarafların delillerini sunmaları ve toplanması için gerekli işlemleri yapar.” Mahkemenin tahkikat duruşması için gün verebilmesi ön inceleme aşamasını tamamlaması ve gerekli işlemleri yapılmasına bağlıdır. Ön inceleme aşaması bitmeden ya da ön inceleme aşaması yapılmadan tahkikata geçilemez.

The basic philosophy of the Civil Procedure Law No. 1086, which was abolished by the Civil Procedure Law No. 6100, was preserved and a new law was prepared. Although the culture and experience of judgment formed during the HUMK period are preserved, new institutions and regulations have been introduced in order to adapt to today's systems. The preliminary examination stage is one of the most important of the new institutions introduced by the HMK, which was not included in the previous law period. Although the preliminary examination stage is related to all the principles that dominate procedural law, it has a lot to do with procedural economy. One of the most important problems in our law is that the trial is very long and expensive. After completing the preliminary examination phase and the petitions, it is aimed for the court to examine the file thoroughly and conduct a complete examination before proceeding with the investigation. It has been tried to prevent unnecessary prolongation of the investigation phase by submitting the procedural case conditions and initial objections before the investigation and by identifying the evidence and legal disputes as much as possible. “The preliminary examination phase is the phase that begins after the petitions are mutually submitted and ends with the investigation phase.” The petitions in question here are the lawsuit, response, response to response and second response petitions. The court in the preliminary examination; It examines the terms of the case and the first objections, determines the issues of dispute exactly, carries out the necessary preparations for the parties to submit their evidence and collect the evidence, encourages the parties to reach a settlement or mediation in cases over which the parties can freely dispose, and records these issues in the minutes. The procedures to be carried out by the court are related to procedural matters, preparation for the investigation, and the necessary procedures for the parties to present and collect evidence. In order for the court to set a hearing date for the investigation, the preliminary examination phase must be completed and the necessary procedures must be taken. The investigation phase cannot be started before the preliminary examination phase is completed or the preliminary examination phase is completed.
Preliminary examination phase in civil procedure law
Keywords: Case Conditions; Civil law; Civil procedure; Civil Procedure Law; Dâva Şartları; Dâvanın Aşamaları; First Objection; İlk İtirazlar; Limitation; Medeni hukuk; Medenî Usûl Hukuku; Medeni yargılama; Ön İnceleme; Preliminary Examination; Stage of proceeding; Türkiye