Antropojenik Jeomorfoloji Kapsamında Rölyefin Değişim Analizi:_x000D_ Ataşehir (İstanbul) Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Jeomorfolojik unsurlar çeşitli dinamik süreçlerle şekillenmekteyken,insanoğlunun bu sürece dâhil olması farklı boyutlarda değişimlerin meydanagelmesine neden olmuş ve antropojenik jeomorfoloji kavramının ortaya çıkmasınısağlamıştır. Bu çalışmada da farklı etkenlerle antropojenik jeomorfolojiunsurlarının gözlemlenebildiği İstanbul-Ataşehir ilçesi örneğinde, eski -yenitopografik verilerin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile karşılaştırması sonucuortaya çıkan farklı rölyef değişim analizleri ve bu değişimde rol oynayanantropojenik birimlerle neden-sonuç ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada rölyefdeğişimi ve antropojenik etki faktörlerinin belirlenmesi için birçok aşamadanoluşan sistematik uygulanmıştır. Uydu görüntüleri ile Ataşehir’de arazi kullanımdurumu ve değişen koşullar tespit edilmiş, rölyef değişimi ise geçmiş ve günümüzeait sayısal yükselti modeli üzerinden üç farklı aşamada analiz edilerekkarşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonunda ise belirlenen birçok rölyef değişimanalizi, antropojenik faktör birimleri ve alt parametreleriyle korelasyon analizinetabi tutulmuş ve aralarındaki ilişki açıklanmıştır. Araştırma sonucunda,gözlemlenebilir olarak ilçenin % 29’unda rölyef değişimi tespit edilirken farklıanalizlere göre mikro ve makro ölçekte arazinin birçok noktasında topografikyüzey yeniden tanzim edilerek değiştirilmiştir.

While the geomorphological elements are shaped by various dynamic_x000D_ processes, the involvement of human beings in this process has led to changes_x000D_ in different dimensions and led to the emergence of the concept of_x000D_ anthropogenic geomorphology. In this study, anthropogenic geomorphology_x000D_ elements can be observed with different factors in Istanbul-Atasehir district, the_x000D_ old and new topographic data compared with the Geographical Information_x000D_ Systems (GIS) and different anthropogenic units that play a role in this change_x000D_ is investigated. In this study, a systematic method consisting of several stages_x000D_ was used to determine relief change and anthropogenic effect factors. Land use_x000D_ status and changing conditions in Ataşehir were determined by satellite images,_x000D_ and relief changes were analyzed and compared in three different stages over_x000D_ the digital elevation model of the past and present. At the end of the study, most_x000D_ of the relief change analyzes determined were subjected to correlation analysis_x000D_ with anthropogenic factor units and sub-parameters and the relationship_x000D_ between them was explained. As a result of the research, 29% of the districts_x000D_ were observed to have relief changes, and according to different analyzes, the_x000D_ topographic surface was re-arranged at many points of the land at micro and_x000D_ macro scale._x000D_
Analysis of relief change in the scope of anthropogenic geomorphology: The case of Ataşehir (Istanbul)