Dökümhanelerde iş sağlığı güvenliği ve pratik uygulamalar - Yeşilgöz, Pınar (My University, 2018)
DÖKÜMHANELERDE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE PRATİK UYGULAMALAR İş kazaları dünyada ve ülkemizde önemli bir sorun haline gelmesiyle birlikte iş sağlığı ve güvenliğinin önemi artmaktadır. Ülkemizde ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gerekli önlemlerin alınmasıyla birlikte meydana gelebilecek büyük kayıpların önüne geçilebilmektedir. Dökümcülük; metalleri işleme ve şekillendirmede uzun zamanlardan beri uygulanan endüstri dallarından biridir. Dökümde üretilen birçok ürün çok sayıda ve farklı sektörlerde üretimde kullanılmaktadır. Dökümde üretilenler tarım makinalarında, ağır sanayide, kuyumculukta, gemi makinalarında kullanılmaktadır. Döküm sektöründe uygulanan proses nedeniyle iş kazaları ve meslek hastalıklarının çoğunlukla yaşandığı sektörlerden biridir. Döküm sektörü çok tehlikeli iş kolunda yer almakla birlikte sektörde çalışanların sağlığına etki eden birçok sayıda etmen olup bu tezde bu etmenler irdelenmektedir. Araştırma kapsamına alınan dökümhanelerdeki çalışanlara anket formu düzenlenmiş olup elde edilen verilerden dökümhanelerde iş sağlığı güvenliği uygulamalarının profili çizilmiştir.

OCCUPATIONAL SAFETY AND PRACTICAL APLICATIONS IN FOUNDRIES With work accidents becoming an important problem in the world and our country, the importance of work health and safety is increasing. With the necessary precautions taken in terms of occupational health and safety in our country and in the world, large losses can be prevented. Foundry; is one of the industries that have been in processing and shaping metals for a long time. Many products produced in casting are used in production in many different sectors. Foundry producers are used in agricultural machinery, heavy industry, jewelery, ship machinery. It is one of the sectors where occupational accidents and occupational diseases are mostly experienced due to the process applied in the casting sector. The casting sector is involved in a very dangerous business sector and there are many factors that affect the health of the employees in the sector and these factors are examined in this thesis. A questionnaire form was prepared for the workers in the foundries that were included in the research and a profile of the occupational health safety practices was drawn from the obtained data.
Keywords: accident; Dökümhane; Dökümhaneler; Foundries; iş güvenliği; İş güvenliği; İşçi sağlığı; Job security; kaza foundry; occupatıonal safety; Occupational health; Turkey; Türkiye