Uzak Lateral Yerleşimli Lomber Disk Hernilerine Yaklaşım - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Lomber disk hernisi operasyonu yaygın olarak yapılan ameliyatlardan biridir. Buna rağmen uzak lateral disk hernisi bu gruptaki hastalıkların sadece küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Hastalarda klinik olarak şiddetli ağrı ile birlikte pozitif femoral germe, düz bacak germe testi ve büyük bir kısmında nörolojik defisit görülmektedir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tanı koymadaki en değerli görüntüleme yöntemidir. Uzak lateral disk hernisinin düşük insidansda görülmesinden ve lateral interpedinküler mesafeye sinir ve faset hasarı yapmadan ulaşmanın çeşitli anatomik yol farklılıkları ile gerçekleştirilmesinden dolayı birçok cerrah uzak lateral lomber disk hernisine yaklaşım kararını vermede zorluklarla karşılaşmaktadır. Uzak lateral disk hernilerine yaklaşımda cerrah diskin anatomik yerleşimi ve hastaya göre karar vermelidir.

Lumbar discectomy is one of the commonly performed neurosurgical operations. However, far lateral disc herniations (FLDH) make up a minor portion of the indications. Clinical presentations include severe radicular pain with the femoral stretch test and Lasegue test and neurological deficits are seen in the majority of these patients. Magnetic resonance imaging (MRI) is the most useful neurodiagnostic evaluation for FLDH. Because of their lower incidence and the different anatomical approach to the lateral interpedicular compartment to avoid damaging the nerve or facet joint, most spine surgeons find these cases challenging. There are various surgical approaches to FLDH and surgeons make a decision according to the anatomical location of the disc herniation and the clinical condition of the patient.
Surgical Approach to Far Lateral Lumbar Disc Herniations
Keywords: Genel ve Dahili Tıp