İslam hukuku açısından İslami bankacılık pencereleri - Mamabandzo, Bianchi Alex Djbibril Ngayaba (My University, 2019)
Bu çalışma, faizli bankaların İslami ürünler ve hizmetler sunmak için açtığı İslami pencerelere odaklanmaktadır. Alimlerin İslami pencerelerin akreditasyonu ve faaliyetleri hakkındaki görüşleri, ticari bankaların bankacılık faaliyetlerinin doğası gereği farklılıklar göstermektedir. Bu sebeple bu çalışma, İslami pencerelerin şer'i kurallara göre incelenmesini amaçlamaktadır. Öncelikle İslami pencerelerin ortaya çıkış sebepleri, özellikleri ve amaçları incelenecektir. Daha sonra buna ilişkin fetvalar veren ve analiz yapan bilim insanlarının tartışmaları ve alimlerin bu İslami pencerelere ilişkin çalışmalar ele alınacaktır. Bununla birlikte İslami pencerelerin, gerek Müslüman olmayan ülkelerde gerekse İslami bankaları olmayan Müslüman ülkelerde İslami finansı nasıl yansıttığı görülecektir. Bu çalışma, Kamerun ve Orta Afrika’daki ilk İslami pencere olan Afriland First Bank gibi bazı İslami pencerelerin ve diğer bazı örneklerin incelenmesiyle sona ermektedir.

This study focuses on Islamic windows opened by conventional banks to offer Islamic products and services. Due to the nature of the banking activities of the commercial banks, the opinions of scholars differ on the accreditation of Islamic windows and its activities. For this, the goal of this work is the study of Islamic windows according to the shariah. The study focus on the origin of the causes that led to the creation of Islamic windows, its characteristics and its objectives then its studies on fatwas and the discussions of the scholars doing their analysis. The study also focuses on studying the verdicts of scholars to deal with its Islamic windows. Furthermore; it also focuses on the place of Islamic windows in the promotion of Islamic finance in non-Muslim countries and Muslim countries that do not have Islamic banks. This work also ends up with study of some Islamic windows such as Afriland First Bank in Cameroon which is the first Islamic window in Cameroon and Central Africa and also some other examples.
Keywords: Afriland First Bank; Conventional Banks; Faizli Bankalar; Islamic Bnaking; Islamic law; İslam Finans; İslam hukuku; İslami Bankacılık Islamic Windows; İslami bankacılık Pencereleri; İslamic Finance