Ortaöğretim kimya öğretmenlerinin iş tatmini - Otrar, Mus; Öztürk, Adem Yavuz (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2008)
Bu çalışmada ortaöğretim kimya öğretmenlerinin iş tatmin düzeyleri ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modellerinden karşılaştırma türü tarama modelinde bir çalışmadır. 2005-2006 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde çalışan 201 kimya öğretmenin kişisel özellikleri ve iş tatmin düzeyleri belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Minnesota İş Tatmin Ölçeği (MSQ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 13.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde demografik değişkenler için betimsel analizler, demografik değişkenlerine göre iş tatmin ölçeği genel ve alt boyut puanlarının farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla bağımsız grup t testi, Kruskal Wallis-H Testi, ve Non-Parametrik Mann Whitney-U Testi kullanılmış ve anlamlılık 0.05 düzeyinde sınanmıştır. Cinsiyet, yaş, medeni hal, hizmet süresi, mezuniyet lisans alanı, değişkenleri için iş tatmini ve alt boyut puanları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Çalıştığı okulun statüsü ve türü, ailesinde başka öğretmen olma, hizmet içi eğitim alma, lisansüstü eğim durumu ve başkalarına kimya öğretmenliği tavsiye etme değişkenleri ile iş tatmini genel, iç kaynaklı tatmin ve dış kaynaklı tatmin puanları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur.
Keywords: Ortaöğretim, kimya öğretmeni, iş tatmini, iç kaynaklı tatmin, dış kaynaklı tatmin, MSQ