Bilim ve Sanat Merkezlerinde Görev Yapan Görsel Sanatlar Öğretmenlerinin Özel Yetenekli Öğrencilerin Sanat Eğitimine İlişkin Görüşleri_x000D_ - LEVENT, AHMET FARUK (My University, 2019)
Bu çalışmada, Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinin özel yetenekli öğrencilere verilen sanat eğitimine ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması deseni ile tasarlanmıştır. Katılımcı seçiminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Bu çalışmanın verileri, yüz yüze görüşme ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamında altı farklı Bilim ve Sanat Merkezinde çalışan 12 görsel sanatlar öğretmeniyle görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, betimsel analizine tabi tutulmuş ve temalar altında toplanarak bu temalara bağlı kodlar oluşturulmuştur. Katılımcı öğretmenlerin görüşleri; BİLSEM’lerin fiziksel olanakları, BİLSEM’lerde görsel sanatlar dersi, BİLSEM’e öğrenci seçim süreci ve öğretmenlerin aldıkları geri bildirimler olmak üzere dört ana tema altında toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre katılımcı öğretmenler; bilim ve sanat merkezlerindeki sanat eğitimine ilişkin ders içinde kullanılan etkinlik kitabının ihtiyaçları tam olarak karşılayamamasına, fiziksel şartların, öğrenci seçme sürecinde kullanılan yöntemlerin ve görsel sanatlar eğitimi için ayrılan ders süresinin yetersizliğine dikkat çekmişlerdir.

The purpose of the study was to examine the opinions of visual arts teachers’ on art education of gifted and talented students in science and art centers in Turkey. In the study, the case study design was used which is one of the qualitative research approaches. Criterion sampling from the purposeful sampling methods was used in the selection of the participant. The data of this study were obtained by using face-to-face interview and a semi-structured interview form. Within the scope of there search, interviews were held with 12 visual arts teachers working in six different science and art centers. The data obtained from the interviews were subjected to descriptive analysis and main themes and codes related to these themes were created. The opinions of the participating teachers; the physical possibilities of BİLSEMs, visual arts course in BİLSEMs, student selection process to BİLSEM and the feedback received by teachers were gathered under four main themes. As a result of the findings, participating teachers pointed out that the activity book used in science and art centers could not meet the needs, the physical conditions, the methods used in the student selection test and the time inadequacy for the course._x000D_ _x000D_ _x000D_
The Opinions of Visual Arts Teachers’ on Art Education of Gifted and Talented Students in Science and Art Centers