Halka açık anonim ortaklıklarda kurumsal yönetim ve OECD kurumsal yönetim ilkeleriyle karşılaştırılması - Topçu, Bilal (My University, 2005)
Globalleşme süreci, ekonomilerin liberalleşmesi ve uluslararasılaşması, telekominikasyondaki gelişmeler, sermaye piyasalarının bütünleşmesi,şirketlerin sahiplik yapılarının değişmesi, kurumsal yatırımcıların büyümesi, özelleştirme ve hissedar haklarının artış hareketi etkin bir kurumsal yönetim ihtiyacını artırmıştır. Kurumsal yönetim doğrudan yabancı sermayeyi çekmede en güçlü araç haline gelmektedir. Uluslararası sermaye piyasalarından fon bulma çabasında olan şirketler açısından da yönetim ilkeleri uyulması gerekli kriterler olarak yaygınlık kazanmaktadır. Uluslararası sermaye akımlarının kalıcı ve istikrarlı olması için şirket yönetim ilkelerine uyum belirleyici olmaktadır. Zira söz konusu uyum, şirkete olan güveni arttırmakta, sermaye maliyetini düşürmekte ve uzun vadeli fon teminine imkan sağlamaktadır. Pay sahiplerinin haklarını koruyucu ve yatırımcıların şirkete güven duymasını sağlayıcı yönetim ilkelerinin uygulanıyor olması şirketlerin finansman ihtiyaçlarını uluslararası sermaye piyasalarında temin imkanı vermektedir. Bu ilkelerin tüm şirketlere yaygınlaşmasıyla dinamik ve rekabetçi bir sektörün oluşumu ve istikrarlı bir gelişimi de sağlanabilmektedir. Bu çalışmada kurumsal yönetim kavramı ayrıntılı olarak değinildikten sonra tarihçesi, önemi, kurumsal yönetimin ilgi odağı haline gelmesinin sebepleri ve kurumsal yönetim ilkelerini uygulamanın ne gibi avantajları beraberinde getirdiği açıklanmıştır. Ardından Türkiye’de halka açık anonim ortaklıklarla ilgili mevzuatta yer alan kurumsal yönetim ilkeleri ile OECD kurumsal yönetim ilkeleri karşılaştırılmıştır. Türkiye’de kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanışına ilişkin olarak daha önce yapılan anketler değerlendirilmiş, hali hazırda kurumsallaşma seviyesinin ölçmeye yönelik olarak anket yapılmış ve sonuçlarına yer verilmiştir. Daha sonra kurumsal yönetimin gelişmesinin önündeki engellere değinilmesinin ardından Türkiye’de kurumsal yönetimin geliştirilmesine yönelik hali hazırda süren çalışmalara ve çeşitli önerilere yer verilmiştir. Globalization process, the liberalization and internationalization of economies, developments in telecommunications, the integration of capital markets, transformations in the ownership structure of corporations, the growth of institutional investors, privatization and rising shareholder activism have increased the need for efficient corporate governance. Corporate governance has become a powerful tool for attracting foreign direct investment. The governance principles have gradually become the criteria with which the companies must comply in order to tap funds from the international capital markets. Compliance with the principles of corporate governance is a determining factor for retaining international flow of capital on a permanent and consistent basis. This is due to the fact that compliance with governance principles will help increase confidence in the company, reduce the cost of capital and induce a suitable ground for procuring long-term financing. Implementation of governance principles that ensure the protection of shareholders’ rights and promote trust in the company enables companies to maintain their financial requirements from the international capital markets. As these principles become more widespread among the companies, a dynamic and competitive sector is created and a consistent development is attained. In this thesis, after mentioning the of the corporate governance term in detail, its historical background, importance, the reason of corporate governance being the center of interest and the advantages of implementing corporate governance principles are explained. After that the corporate governance principles placed in the laws and other related rules for the public companies in Turkey compared with the OECD corporate governance principles. Thereafter, the surveys about the application of corporate governance principles in Turkey which are concluded by ISE, CMB and myself is discussed and the barriers of the corporate governance in Turkey pointed out, before revealing the ongoing works for the development of corporate governance in Turkey and making some proposals.
Keywords: Kurumsal Yönetim; Sermaye Piyasası