Takım performansını belirleyen kişisel ve kültürel faktörler - Kendiroğlu, Çiğdem (My University, 2000)
Araştırmanın amacı, kişilerarası iletişim yeteneği ve dışadönüklük/ içedönüklük olarak ele alınan kişisel özellikler ile, bireycilik / toplulukçuluk ve güç aralığı olarak belirlenen kültürel değişkenlerin takım performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Bunun yanında araştırmada etkileri incelenen bağımsız değişkenlerin çeşitli demografik değişkenlere göre (yaş, eğitim düzeyi, toplam çalışma süresi, o işyerinde çalışma süresi, daha önce başka takım çalışmasına katılınıp katılınmadığı, içinde bulunulan takımdaki çalışma süreleri) farklılıklarının ölçülmesi ve bağımsız değişkenler arasında korelasyon olup olmadığının incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırmaya, örneklem olarak Toyota firmasında Kaizen Çemberleri olarak faaliyet göstermekte olan takımlar katılmıştır. Takımlar, başarı düzeylerine göre, yüksek ve düşük performanslı olmak üzere bölünmüş ve araştırmanın bağımsız değişken (kişilerarası iletişim yeteneği, dışadönüklük / içedönüklük, bireycilik / toplulukçuluk, güç aralığı) ortalamalarının ele alınan iki kategoride farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Sonuçlar, araştırmanın hipotezlerini desteklememiş, bağımsız değişken ortalamalarının yüksek ve düşük performanslı takımlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklar göstermediği görülmüştür. Bunun yanında, kişilerarası iletişim yeteneği, dışadönüklük / içedönüklük, bireycilik / toplulukçuluk ve güç aralığı ölçekleri ortalamaları yüksek ve düşük performanslı takımlar arasında kıyaslandığında, istatistiksel açıdan anlamlı olmamakla beraber, performansı yüksek takımların puan ortalamalarının performansı düşük takımlara oranla daha yüksek olma eğiliminde olduğu ortaya çıkmıştır. Demografik değişkenler bağlamında yapılan kıyaslamalar sonucunda, deneklerin araştırmanın yapıldığı işyerinde çalışma süreleri ile bireycilik / toplulukçuluk boyutunun ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Bağımsız değişkenler arasındaki korelasyon analizi sonuçları ise, kişilerarası iletişim yeteneği, bireycilik / toplulukçuluk ve dışadönüklük ölçekleri ortalamaları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır.

The main purpose of the study is to analyze the effects of personal characteristics that are defined as interpersonal communication skills and extraversion / introversion and the cultural variables defined as individualism / collectivism and power distance on team performance. Within this framework the study aims at investigating the differences between independent variables by demographic variables (age, educational level, the number of years worked, number of years worked at the present firm, presence of team work experience, number of years in that team). Additionally, correlations between the independent variables are also analyzed. The research is held in Toyota and the sample is formed by teams working as Kaizen Circles. Teams are divided into two groups according to their performance as high and the low performing ones and the analysis are focused on whether the means of the independent variables (interpersonal communication skills, extraversion / introversion, individualism / collectivism, power distance) are different in these groups. Performance scores of each group is provided by the management of Toyota. The hypotheses of the study are not supported by the results. Nevertheless, the mean scores of high performing groups indicated tendencies such as, they get higher scores in interpersonal communication skills, extraversion, collectivism and power distance dimensions when compared to low performing groups. The comparisons on the basis of the demographic variables revealed that there is a significant difference between the total years worked in that present firm and the averages of the individualism / collectivism dimension. The results of the correlations between the independent variables showed that there is positive relationships between the interpersonal communication skills, individualism / collectivism and extraversion / introversion scale means.
Keywords: Örgütsel Davranış; Takım Çalışması