Medya’nın bireylerin tüketim kalıpları üzerine etkisi - Cebeci, Kadir (My University, 2005)
Dünya ekonomisi ve endüstrileri değişen teknolojik gelişime ve değişime bağlı olarak her geçen gün büyümekte ve üretim kapasitelerin artırmaktadırlar. Üretilen mal ve hizmetlerin kültürel değerleri, yaşam tarzları,tüketim kalıpları ve alışkanlıkları birbirinden farklı olan bireyler tarafından hızla tüketilmesi gerekmektedir. Çok uluslu şirketler tarafından dünya ölçeğinde üretilen mal ve hizmetlerin farklı bireyler tarafından tüketilebilmesi için bireylerin, kültürel değerlerinin, tüketim alışkanlıklarının, zevk, istek, tercih ve beğenilerinin birbirine benzemesi gerekmektedir. İletişim teknolojisinde son yıllarda yaşanan hızlı gelişmelerle birlikte dünya küresel bir köy halini aldı. Sınırları kolayca aşabilen kitle iletişim araçları tarafından tasarlanmış iletiler sayesinde Küresel Köyde yaşayan bireylerin kültürel değerleri, alışkanlıkları, tüketim kalıpları, zevk ve tercihleri hızla birbirlerine benzemeye başladı. Medya sayesinde çok kısa bir sürede, dünya çapında ortak kültürel değerler, yaşam tarzları, tüketim kalıpları oluşmaya başladı. Kültürel olarak hızla birbirlerine benzeyen bireylerin tüketim kalıpları da birbirine benzemeye başladı. Birbirinden farklı coğrafyalarda yaşayan farklı kültürel değerlere sahip bireyler aynı tür müzikleri dinlemeye, aynı tür yiyecekleri yemeye, aynı tür kıyafetleri giymeye, aynı şeyleri okumaya, aynı şekilde davranmaya ve tüketmeye başladı. The word economy and it's industris are being growing up with each passing day dependent on alternation and technological development changed and increased the capacity of production. Cultural values of the goods produced and services ,modes of life,moulds of consumption and habits must be consumed quickly by individuals who are different from each others. In order to consume the goods and services produced in the criterion of the world by multinational corporations by different individuals, cultural values, habits of consumption, pleasure, request, preference and appreciation of the individuals must resembled to each others. In the communication technology, together with rapid developments occured in thelast years, the word is placed as a global village. Thanks to messages designed by medias which go easily beyond the limit, cultural values, habits moulds of consumption, pleasures and preferences of individuals who are living in global village are started to resemble to each others.Due to media, the common cultural values, modes of life, moulds of consumption have started to come into being world-wide in a short time. Individuals who resemble to each otherquickly as cultural, moulds of consumption are also started to resemble to each others. Individuals who have different cultures and live in different geographies are started to listen the same type music, to eat the same type foods, to wear the same type clothes, to read the same things, to act the same type and to consume.
Keywords: Kitle İletişim Araçları_Ekonomik Yönü; Tüketim, Ekonomi