Dokuma kalın kumaşlarda dikim parametrelerinin dikiş kalite özelliklerine etkisi - UZUN, MUHAMMET (My University, 2022)
Günümüz dış giyimde kullanılan kumaş çeşitleri teknolojik gelişmelerle birlikte farklılaşmaktadır. Bu farklılıklarda yeni elyaf türlerinin ve dokuma konstrüksiyonunun etkisi fazladır. Pamuk günümüzde kullanım önemini ve yoğunluğunu devam ettirmektedir. Bununla birlikte organik tarım yöntemleri ile elde edilen çevreci pamuklarda yine kumaş yapımında kullanılmaktadır. Bu çalışmanın ana amacı farklı dikim parametrelerinin dikiş açılma özelliklerine etkisinin incelenmesidir. Konvansiyonel ve organik pamuk ile elde edilmiş iki farklı kumaş yapısı üç farklı iğne, üç farklı dikiş ipliği ve iki farklı sıklık (adım sayısı) ile dikilmiştir. Bu parametreler seçilen kumaşların atkı ve çözgü yönüne uygulanmıştır. Seçilen kumaşlar özellikle dikiş sırasında problem ve satış sonrası müşteri şikayetine yol açan kalın sayılabilecek yapıdadır. Çalışmada gözlemlenen ana etken parametreler dikiş ipliği ve dikiş adım sayısı olarak bulunmuştur. Çalışmada farklı numaralarda gözlemlenen temel değişken iplik inceliği arttıkça kumaş iplik teması azalmakta bu da atkı veya çözgü yönündeki ipliklere kısmen kesme etkisi oluşturmuştur. Bununla birlikte ana etki atkı ve çözgü yönündeki ipliklerin, dikiş ipliğinden daha dayanıklı olması neticesinde kumaşta kopma meydana gelmiştir. Her iki durumda da dikiş ipliği seçiminin son ürüne verdiği olumsuz etki çalışmada kapsamlı olarak gözlemlenmiştir. Diğer taraftan kalın ipliklerde dikiş açılması oluşmazken, kumaş atkı-çözgü ipliklerinde kayma oluşmuştur. Kullanılan dikiş sıklığı (adım sayısı) artışı kumaşta büzüşme ve kat oluşumu meydana getirmiştir. Büzüşme potluğu son üründe ana şikâyet nedenlerinden olduğu için uygun adım sayısının tespit edilmesi önemlidir. Bu çalışma uygun adım sayısına ulaşmak için rehber niteliğindedir.

The types of fabrics used in today's outerwear differ with technological developments. The effect of new fiber types and weaving construction is high in these differences. Today, cotton continues its importance and intensity of use. However, environmentally friendly cotton obtained by organic farming methods is also used in fabric production. The main purpose of this study is to examine the effects of different sewing parameters on-seam opening properties. Two different fabric structures obtained with conventional and organic cotton were sewn with three different needles, three different sewing threads, and two different densities (number of steps). These parameters were applied to the weft and warp directions of the selected fabrics. The selected fabrics are especially thick, which causes problems during sewing and customer complaints after-sales. The main effective parameters observed in the study were the sewing thread and the number of sewing steps. The main variable observed in the study in different numbers is that as the yarn fineness increases, the fabric yarn contact decreases and this creates a partial shearing effect on the yarns in the weft or warp direction. However, the main effect is that the threads in the weft and warp directions are more durable than the sewing thread, resulting in breakage in the fabric. In both cases, the negative effect of sewing thread selection on the final product has been extensively observed in the study. On the other hand, while there is no seam opening in thick threads, slippage occurred in weft-warp threads of the fabric. The increase in the stitch density (number of steps) used caused shrinkage and fold formation in the fabric. It is important to determine the appropriate number of steps since shrinkage pot is one of the main complaints in the final product. This study serves as a guide to reaching the appropriate number of steps.
The effect of sewing parameters on sewing quality properties in woven thick fabrics
Keywords: Dokuma kumaş; dikiş mukavemeti; dikiş yoğunluğu; dikiş parametreleri; Woven fabric; seam strength; seam density; sewing parameters