Sosyal medyadan di̇ji̇tal yayıncılık platformlarına uzanan süreçte influencerların Z kuşağı tarafından rol model alınma davranışına etki̇leri̇ - Sevim, Ege (My University, 2024)
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber çoğalan sosyal medya platformları bireylerin hayatlarında olumlu ve olumsuz birçok etkiye sebep olmaktadır. Sosyal medyanın kullanım yaşı hemen hemen ilkokul sıralarına kadar gerilemiş ve sosyal medya platformlarında etkileyici olarak bilinen influencerların gençler tarafından yoğun takibi rol model alma davranışının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bireylerin bu zamana kadar Instagram’dan izledikleri influencerlar, bugünün dijital yayıncılık platformlarındaki dizilerde ve Reality Show’larda karşımıza oyuncu olarak da çıkmaya başlamışlardır. Sosyal medyada yoğun bir şekilde maruz kaldığımız influencerların dijital yayıncılık platformlarındaki dizilere ve Reality Show’lara dahil olmaları, influencerların Z kuşağına rol model alma davranışları üzerinde etkilere sebep olmuştur. Bu kapsamda çalışmada betimsel bir araştırma modeli kullanılarak, nicel araştırmalarda uygulanan anket tekniğinden faydalanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Marmara Üniversitesi’nde öğrenim gören 101 kişi oluşturmaktadır. Google çevrimiçi form yöntemi kullanılarak bireylerin kişisel bilgileri ve konuyla ilgili görüşleri toplanmıştır. Bireylerden toplanan verilenin istatistiksel analizi SPSS v27 paket programında yapılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin çoğu 18-24 yaş aralığı Z kuşağından oluşmaktadır. Araştırma sorularına verilen cevapların analizlerine göre kadın katılımcıların dijital yayıncılık platformlarında yayınlanan dizi ve Reality Show’lardaki influencer karakterlerden erkeklere oranla daha fazla etkilendiği anlaşılmıştır. İçeriklerden elde edilen bulgular doğrultusunda, bireylerin dijital yayıncılık platformlarında izlediği dizilerde ve Reality Show’larda yer alan influencer karakterlerden cinsiyet, yaş grupları ve eğitim durumları açısından etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.

Nowadays, social media platforms, which have increased with the development of technology, cause many positive and negative effects on individuals’ lives. The age of using social media has decreased to almost primary school grades, and the intense following of influencers on social media platforms, by young people has led to the emergence of role model behavior. The influencers that individuals have followed on Instagram until now have started to appear as actors in TV series and Reality Shows on today’s digital publishing platforms. The inclusion of influencers, to whom we are heavily exposed on social media, in TV series and Reality Shows on digital publishing platforms has had an impact on the role model behavior of influencers for Generation Z. In this context, a descriptive research model was used in the study and the survey technique applied in quantitative research was used. The sample of the study consists of 101 people studying at Marmara University. Individual’s personal information and opinions on the subject were collected using the Google online form method. Statistical analysis of the data collected from individuals was made in the SPSS v27 package program. Most of the individuals participating in the research are from Generation Z between the ages of 18-24. According to the analysis of the answers to the research questions, it was understood that female participants were more influenced by influencer characters in TV series and Reality Shows broadcast on digital publishing platforms than males. As a result, it has been concluded that individuals are influenced by the influencer characters in the TV series and Reality Shows they watch on digital broadcasting platforms in terms of gender, age groups and education levels.
Keywords: Digital media; Dijital medya; dijital yayıncılık platformları; Generation Z; Influencer; Instagram; rol-model; role model; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; Z Kuşağı digital media platforms