Comparison of two consumer price indices for İstanbul employing an unconventional methodology - Aktaş, Gökhan (My University, 2019)
Bu tezin asıl amacı, iki farklı tüketici fiyat endeksini göz önünde bulundurarak bir şehir içindeki, yani İstanbul’daki fiyatların bağdaşık (veya tutarlı) olup olmadığını analiz etmektir. Değişkenleri hem zaman hem de frekans alanında analiz etmek için geleneksel olmayan bir yöntem olan dalgacık bağdaşımı tekniği uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin dalgacık bağdaşımına dayalı sonuçları 8 farklı alanda (genel fiyat endeksleri ve 7 Tüfe harcama grubu) incelenmiştir. Bu çalışmada, ampirik analiz için İstanbul ve Türkiye’nin 2003 ve 2018 yılları arasındaki aylık Tüfe verileri kullanılmıştır. Ampirik bulgulara göre, beklendiği üzere en önemli ilişki TÜİK İstanbul ile TÜİK Türkiye serileri arasında gözlenirken, TÜİK Türkiye ile İTO İstanbul serileri arasındaki ilişki ise özellikle finansal ekonomik kriz döneminden sonra çoğu harcama grubunda görece güçlenmiştir. Hem bağdaşıklık hem de değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi finansal krizin başından, etkilerinin devam ettiği döneme denk gelen zaman aralığında değişmiştir. Sonuçlar, herhangi bir ekonomik krizle Türkiye ile İstanbul TÜFE’si arasında fiyat bağdaşıklığının belli bir dönemde değişebileceği ve kalıcı olmasa da yaklaşık 2-3 yıl daha devam edeceği fikrini vermektedir. Ayrıca, dikkat çeken en önemli sonuçlardan biri de İTO İstanbul fiyat hareketlerinin TÜİK Türkiye ve İstanbul fiyatları için orta vadede öncü bir gösterge olarak (hem tüketici fiyatlarının genel düzeyinde hem de konut ve ulaşım fiyatları gibi bazı ana harcama gruplarında) ekonomik çevreler tarafından fiyat istikrarı çerçevesinde takip edilmesi gerektiğidir.

The main aim of this thesis is to analyze whether prices cohere within a city by considering two different consumer price indices, namely Istanbul. The wavelet coherence technique is implemented as an unconventional methodology in order to analyze the variables both in time and frequency domain. The results based on wavelet coherence have been examined in 8 different fields (general price indices and 7 expenditure groups of CPI) for the relationship between the variables. In this study, monthly CPI data of Istanbul and Turkey between 2003 and 2018 are used for empirical analysis. According to empirical findings, the most significant relationship is observed between TSI Istanbul and TSI Turkey series as expected whereas the relationship between TSI Turkey and ICC Istanbul series becomes relatively stronger in most of the expenditure groups, especially after the financial economic crisis. Both the significant coherence and the causality relation between the variables have changed in the time interval corresponds to early of the financial crisis through the ongoing effect period. The results give the idea that price coherency may change between Turkey and Istanbul CPI in a certain period with an economic crisis and also continues approximately 2-3 years more though it is not permanent. Additionally, one of the most remarkable results is that ICC Istanbul price movements should be monitored as a leading indicator (both in general level of consumer prices and some of the main expenditure groups such as dwelling and transportation prices) for TSI Turkey and Istanbul prices in the medium term by economic agents within the framework of price stability.
Keywords: City Price; Consumer price indexes; Dalgacık Bağdaşımı; Economics; Ekonomi; Expenditure Group; Harcama Grubu; Şehir Fiyatı; Time-Frequency Space; Tüketici Fiyat Endeksi; Tüketici fiyat endeksleri; Wavelet Coherence; Zaman-Frekans Alanı Consumer Price Index