VERGİ KAÇAKÇILIĞI SUÇU ve TEŞEBBÜS SORUNU ÜZERİNE BİR İNCELEME - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Genellikle vergi ahlakının fazla gelişmediği toplumlarda ortaya çıkan vergi kaçakçılığınınsadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal vehukuki alanda olumsuz etkileri bulunmaktadır.Vergi kaçakçılığı nedeniyle devletin gelirlerindedüşüşler yaşanmakta, ekonomideki rekabetkoşulları bozulmakta ve zaman içerisinde vergisini ödeyen mükelleflerde de Vergi Kanunları’nauyum azalabilmektedir. Vergi ödeme konusundamükelleflerin bu isteksizliği ve tutumları hukukaaykırı ve cezai sorumluluk gerektiren eylemlerşeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bu süreçte hukuka aykırı eylemlerin, vergi kaçakçılığı suçu altında cezalandırılması, kamu gelirlerindeki azalışın önüne geçmekte ve vergisel adaleti tesis ederek, kamu düzenini korumayı amaçlamaktadır.Bu bağlamda hüküm altına alınan vergi kaçakçılığı suçlarında, suçun özel görünüş hallerindenteşebbüse elverişli olup olmaması büyük önem arz etmektedir. Buna paralel olarak çalışmamızın amacı da vergi kaçakçılığı suçunu unsurlarıylabirlikte değerlendirerek bu suçu oluşturan fiillerin teşebbüs açısından incelenmesidir.

In general, tax evasion that occurs in societies where tax morals do not develop very much has negative impacts not only on economic but also social and legal aspects. Decline in government revenues due to tax evasion, competition conditions in the economy are deteriorating and taxpayers who pay their taxes over time can reduce compliance with tax laws. This reluctance and attitude of the taxpayers on tax payment can be seen as acts that are illegal and require criminal responsibility. In this process, punishment of illegal acts within the scope of tax evasion, prevent the decrease in public revenues and aims to protect the public order by providing tax justice. In this context, it is of great importance whether tax evasion crimes are suitable for the attempt. Parallel to this, the purpose of our study is to evaluate the tax evasion along with its elements and to examine the acts that make this crime in terms of attempt.
TAX EVASION CRIME AND AN ANALYSIS ON THE PROBLEM OF ATTEMPT