Sivil toplum kuruluşlarının kapasite geliştirmesi ve proje yardımları - Sürücü, Yeşim (My University, 2020)
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ KAPASİTE GELİŞTİRMESİ VE PROJE YARDIMLARISivil toplum ve sivil toplum kuruluşu kavramları özellikle son dönemlerde sıkça kullanılan popüler kavramlar arasında yer almaktadır. Sivil toplum; gönüllü, kendi kendini yaratan, kendi ayakları üzerinde duran, hukuksal bir düzenle ya da bir ortak değerler kümesiyle sınırlı, devletten özerk, örgütlü toplumsal yaşam alanını ifade etmektedir. Sivil toplumu oluşturan en önemli aktörlerinden birisi sivil toplum kuruluşlarıdır. Sivil toplum örgütleri, bir yandan, esas olarak devlet tarafından gerçekleştirilen hizmetlerin bir kısmını üstlenerek devletin yükünü hafifletir. Öte yandan, son yıllarda yönetişim kavramının gelişmesiyle birlikte, idareye faaliyetleri ile ilgili konularda görüş bildirerek alınan kararlarda daha etkili hale gelmiştirKapasite geliştirme kurumların içsel gelişim süreçlerinin varlığına vurgu yaparak, mevcut devam eden süreçleri desteklemek ve kolaylaştırmak üzere gerçekleştirilen etkinlikleri tanımlamaktadır. Kapasite geliştirme, temel olarak iç dinamiklere ve dışarıdan sağlanan destekler ile mevcut yapıdaki yetersiz olan işlev ve yeteneklerin geliştirilmesini amaçlamaktadır.STK’lar yaptıkları projeler ve etkinlikler doğrultusunda çeşitli kuruluşlardan destek alarak kapasitelerinin mali kaynak, insan kaynağı ve teknik altyapı yönlerinden gelişmesine katkı sağlamaktadırlar.

CAPACITY BUILDING OF CIVIL SOCIETY ORGANIZATIONS AND PROJECT ASSISTANCEThe concepts of civil society and civil society organizations are among the popular concepts that are frequently used especially recently. Civil society means voluntary, self-creating, self-organizing, organized social life autonomous from the state and limited by a legal order or a set of common values. One of the most important actors that make up civil society is civil society organizations. Civil society organizations, on the one hand, alleviate the burden of the state by undertaking some of the services that principally performed by the state. On the other hand, with the introduction of the concept of governance in recent years, they have become more effective in the decisions taken by giving opinions to the administration on the issues relevant to their activities.Capacity building, on the other hand, emphasizes the existence of internal development processes and defines the activities carried out to support and facilitate the ongoing processes. Capacity building is mainly aimed at the development of inadequate functions and capabilities in the existing structure through internal dynamics and external support.Civil society organizations contribute to the development of their capacities in terms of financial resources, human resources and technical infrastructure by receiving support from various organizations in line with their projects and activities.
Keywords: Capacity; Capacity Building; Kamu yönetimi; Kapasite; Kapasite Geliştirme Civil Society Organization; Non-governmental organizations; Political science; Public administration; Sivil Toplum Kuruluşu; Sivil toplum örgütleri; Siyasal bilim