Açık göz yaralanmalarının yaş, meslek ve epidemiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amaç: Açık göz yaralanması nedeniyle başvuran olguların yaş, meslek ve epidemiyolojik özeliklerinin incelenmesi Gereç ve Yöntem: Kasım 1998-Ocak 2003 tarihleri arasında açık göz yaralanması nedeniyle Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi l.Göz kliniğine başvuran 41 olgu retrospektif olarak incelendi. Olgular yaş, cinsiyet, meslek özellikleri, yaralanma sebebi ve klinik özellikleri açısından değerlendirildi. Bulgular: 41 olgunun 28'i (%68.3) erkek, 13'ü (%31.7) kadın idi (p<0.01). Olguların yaş ortalaması 22.8±15.4; ve 0-16 yaş grubundakilerin oranı %39.0 idi. Önde gelen yaralanma nedenlerinin, 17 yaş üzerindeki erkeklerde iş kazaları (%63.2), yetişkin kadınlarda ev kazaları (%50.0) ve trafik kazaları (%50.0), 16 yaş ve altındakilerde ise oyun (%56.3) ve ev kazaları (%37.5) olduğu saptandı. Olguların %48.7'sinde korneal, %36.5'inde korneoskleral, %14.6'inde skleral yaralanma mevcuttu. Korneal keşi olan olgularda ameliyat sonrası 3/10 ve üzeri görme oranı %58.8 iken; korneoskleral kesişi olanlarda bu oran %33.3, skleral kesişi olanlarda ise %16.6'ydı. Sonuç: Açık göz yaralanmalarının önlenmesi için farklı yaş, cinsiyet ve meslek gruplarının karşı karşıya olduğu farklı risklere yönelik önleyici çalışmalar yapılmalıdır.

Purpose: To investigate the age, the occupation and the epidemiologic features of the patients referred to our clinic for open eye trauma. Material and Method: 41 patients, who referred to Dr.Lutfi Kırdar Kartal Training and Research Hospital between November 1998-January 2003 were evaluated retrospectively. All cases were evaluated for age, gender, occupation, type of injury and clinical features.Result: Twenty-eight of 41 cases were (68.3%) male; while 13 cases were (31.7%) female (p<0.01). The average age was 22.8 ±15.4 years. Of all the cases, 39.0% were children. The most common causes of injury were, occupational accidents among adult men (63.2%); home accidents (50%) and vehicle accidents (50%) among adult women; and play (56.3%) and home accidents (37.5%) in 0-16 age group. Of our cases, 48.7% had corneal, 36.5% had corneoscleral and 14.6% had scleral perforation. The ratio of postoperative visual acuity of 3/10 and higher was 58.8% in cases with corneal perforation, 33.3% with corneoscleral perforation, 16.6% with scleral perforation. Conclusion: Spesific preventive measures targetting different age, gender and occupation groups should be developed.
Keywords: Adli Tıp; Göz Hastalıkları