Türkiye’de özel tüketim vergisi ve avrupa birlğiyle uyum - Çolak, Gülden (My University, 2006)
TÜRKİYE’DE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİYLE UYUMU Kamu hizmetlerinin en önemli finansman kaynağı olan vergi, toplum hayatı ile birlikte ortaya çıkmıştır. Harcamalar üzerinden alınan ve nihai olarak tüketiciye yansıtılan tüketim vergileri ülkede üretilen bütün mal ve hizmetlerden alınan genel tüketim vergisi şeklinde olabileceği gibi, belirli mal ve hizmetleri vergilendiren özel tüketim vergisi şeklinde de olmaktadır. Avrupa Birliği, vergi politikasını, vergi uyumlaştırması düzenlemeleri ile uygulamaktadır. Vergi uyumlaştırması temel olarak ortak bir amaç doğrultusunda vergi sistemlerinin birbirine yaklaştırılması anlamına gelmektedir. Vergi uyumlaştırılmasındaki amaç, uluslararası vergi farklılıklarına son verilmesi, coğrafi açıdan nispi fiyat yapısının vergi nedeni ile bozulmasını yasaklamak, mal ve faktör piyasaları açısından ülkeler arasında uluslararası optimum dağılım gerçekleştirmesi ve toplum refahının yükseltilmesidir. Bu çalışmada Türkiye’de uygulanan Özel Tüketim Vergisi ve Avrupa Birliği ile uyumu konusu tüm yönleriyle analiz edilmeye çalışılmış ve Avrupa Birliği’ne üye konumunda bulunan Türkiye’nin tam üye olması durumunda birçok avantajlara sahip olacağı gibi dezavantajlarla da karşı karşıya kalabileceği dolayısıyla da hem egemenlik kısıtlamalarına hem de yetki devrine hazırlıklı olması gerektiği, avantajlarını arttırarak ve dezavantajlarını azaltarak vergi mevzuatını Birlik mevzuatına uyumlu hale getirmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

EXCISE TAX IN TURKEY and HARMONIZATION PROCESS TO EUROPEAN UNION The subject, tax; which is the main financing source of public expenditures is a very important part of the public finance discipline. Expenditure taxes could be applied as concumption taxes imposed on final consumption and could be applied as excise taxes which is imposed on specific goods and services. Tax policiy in European Union is applicated around the tax harmonization concept. Tax harmonization can be defined as adoption of common tax rates on similar goods, services and operations in different countries in the direction of common purposes. Aims of tax harmonizations are; eliminating the tax rate differences among countries, preventing the price mechanism distortions, obtaining the optimal factor distributions at the international level and maximising the public welfare. At this paper, we try to analyse the excise tax and harmonization process of European Union at all aspects. End of the process of Membership of Turkey to European Union probabily brings some adavantages and disadvantages. In the way of European Union, restiriction of taxation power, limitatiton of sovereignty are seems as main problems for Turkey about fiscal otority. And lastly, it is necessary that harmonizing of tax policy, tax administration and tax system of Turkey to European Union.
Keywords: Özel Tüketim Vergisi_Avrupa Birliği_Türkiye; Vergi Uyumu_Avrupa Birliği; Vergilendirme_Türkiye