Yeni iletişim teknolojileri ile ortaya çıkan araç ve yöntemlerin reklam ve halkla ilişkiler disiplinleri açısından örnekler bazında incelenmesi - Mutlu, Sezen Elif (My University, 2010)
Halkla İlişkiler, Reklam, Yeni Medya Ortamları, Sosyal Ağ, İletişim Teknolojileri. ÖZET YENİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ İLE ORTAYA ÇIKAN ARAÇ VE YÖNTEMLERİN REKLAM VE HALKLA İLİŞKİLER DİSİPLİNLERİ AÇISINDAN ÖRNEKLER BAZINDA İNCELENMESİ Son yıllarda teknolojik anlamda yaşanan gelişmeler iletişim kavramında da önemli değişimler yaşanmasına olanak tanımıştır. Yeni iletişim teknolojileri ile ortaya çıkan araç ve yöntemler ile gelişen iletişim olgusu, bireyin hayatının en önemli parçalarından biri haline gelmiştir. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak hedef kitle ile daha yakın ve doğrudan bir ilişki kurmayı amaçlayan kurumlar, yeni iletişim teknolojileri ile ortaya çıkan yeni medya ortamlarını iletişim stratejilerinin önemli bir parçası haline getirmektedir. Yeni iletişim ortamları ile ortaya çıkan ‘sosyal medya’ olgusu ile ‘e-sosyalleşme’ eğilimi içinde olan hedef kitleyi etkilemek isteyen kurumlar, bu ortamları halkla ilişkiler ve reklam mecrası olarak kullanmaya başlamışlardır. Bu çalışma ile kurumların iletişim teknolojileri ile ortaya çıkan yeni medya ortamlarını halkla ilişkiler ve reklam açısından nasıl kullandığı incelenmiştir. Kurumların yeni ortamlar ile; yeni halkla ilişkiler ve reklam yöntemleri geliştirmesinin yanında, bu araçları geleneksel iletişim yöntemlerini destekleyen ortamlar olarak da kullandığı görülmüştür. Kurumlar iletişim stratejilerini belirlerken internetten mobil ortamlara kadar yeni medya ile ortaya çıkan bütün mecraları kullanmaya başlamışlardır. Yeni medya ortamları kullanılarak tasarlanan yeni yöntemler, kurumlar ve bireyler tarafından kısa sürede benimsenmiş ve iletişim faaliyetlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldiği sonucuna varılmıştır. Önemli bir rekabet avantajı sağlayan bu yeni yöntemler çok sık kullanılması sebebiyle kısa sürede ‘yeni içinde geleneksel’ bir hale dönüşmektedir. Hedef kitlenin algısını kendi ürün – hizmetine çekmek isteyen kurumların bu yeni iletişim yöntemlerini kullanırken sıradan tasarımlardan kaçınması ve yaratıcı fikirler geliştirmesi gerekmektedir. Public Relations, Advertising, New Communication Technologies, Social Networks, New Media Environment.

THE ANALYSIS OF MEANS AND METHODS THAT HAVE EMERGED THROUGH NEW COMMUNICATION TECHNOLOGIES IN TERMS OF THE DISCIPLINES OF ADVERTISING AND PUBLIC RELATIONS ON THE BASIS OF EXAMPLES Recent developments in technology caused important changes also in communication concept. This concept which improved thanks to means and methods that emerged with new communication technologies has become one of the most important things in people’s lives. As companies aim to establish a closer and more direct relationship with target groups, these new media environments that appear through new communication technologies have become a crucial part of their communication strategies. Since these corporations mean to effect their target groups who intend to ‘e-socialize’ that is related to ‘social media’ concept arising from new communication environments, these environments have started to be used as means of public relations and advertising. This study analyzes how corporations use new media environments in terms of public relations and advertising. It has been noted that companies also use these new environments for supporting traditional communication methods besides improving their public relations and advertising strategies using them. Corporations have started to use all the channels that appear thanks to new media, these channels such as internet and mobile environments are various. It has been concluded that new methods that are designed using new media environments have been keenly adopted by companies and individuals; hence, they have become an indispensible part of communication business. These methods have turned communication into ‘new in traditional’ since they are used frequently because they can be considered as an important advantage. Companies which aim to attract target group to their own product – service should avoid ordinary designs and focus on creativity while using these new communication methods.
Keywords: Halkla İlişkiler; Reklam