Türk Borçlar Kanunundaki hizmet sözleşmesinin sona ermesinin sonuçları ve 4857 sayılı iş kanununa tabi işçilere etkisi - Korkusuz, Mustafa Halit (My University, 2015)
6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda, hizmet sözleşmesinin sona ermesinin sonuçlarına dair önemli düzenlemeler yer almaktadır. Özellikle ölüm tazminatı, ibra, ceza koşulu, rekabet yasağı sözleşmesi, haksız fesih tazminatı, belirli süreli hizmet sözleşmelerinin haklı sebebe dayanmaksızın sona erdirilmesi ve hizmet sözleşmesinin haklı nedenle feshinde yazılılık şartı gibi İş Hukuku açısından büyük öneme sahip bazı konular Türk Borçlar Kanununda düzenlenmiştir. Bundan dolayı adı geçen konuların 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa tabi işçilere ilaveten 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçilere uygulanıp uygulanmayacağının da belirlenmesi ve tespiti gerekmektedir. İşbu çalışmanın konusunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda belirtilen bu düzenlemeler ve söz konusu düzenlemelerin 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçilere etkisi oluşturmaktadır.

The Turkish Law of obligations No. 6098, the service is involved in the important arrangements on the consequences of termination of the contract. Especially a death settlement, release, punishment condition, noncompetition agreements, wrongful termination, compensation, and termination of fixed-term service contracts without justifiable cause for termination of the contract for good cause as a condition of service be made in writing to some issues which are of great importance in terms of labour law, is regulated in the Turkish Law of obligations. Therefore, the workers of the Turkish Law of obligations No. 6098 subject to the issues mentioned, in addition to determination and also determination requires that is applied to workers subject to the Labour Law No. 4857. The subject of the present study, the Turkish Law of obligations numbered 6098 specified in Law No. 4857 of these Regulations and such regulations, subject to the law constitutes the effect on the workers.
Keywords: 4857 Sayılı İş Kanunu; Borçlar Kanunu; Hukuk; İş Sözleşmesi; Özel Hukuk; Türkiye