Kelam kaynaklarında kadın - Mutlutürk, Münire (My University, 2006)
Yeni ilm-i kelâm döneminde Batı’da ortaya çıkan feminizm İslâm dünyasını etkilemiş, başta Osmanlı Devleti olmak üzere çeşitli ülkelerde düşünürler kadın meselesini ele almışlardır. Bu çalışma ile kelâm kaynaklarında kadın konusunun ne şekilde ele alındığı anlatılmaya çalışılmıştır. Bu sebeple ilk olarak klasik dönem kelâm metinlerinde geçen peygamberlik ve devlet yöneticiliği ile ilgili cinsiyet tartışmalarına yer verilmiştir. Sonra yeni ilm-i kelâm döneminde kadın meselesinin ortaya çıkışından bahsedilmiştir. Kelâm alimlerinin kadın meselesine yaklaşımları ele alınmış, bu meseleyle bağlantılı olarak İslâm'ın kadına bahşettiği hak ve imtiyazlar, kadının tesettürü, sosyal hayata katılımı, aile hayatında kadın ve ilgili konular müstakil başlıklar halinde işlenmiştir.

The Feminism movement that appeared during Kalam Period in the west affected Islamic World and the intellectuals discussed “woman subject” in various Islamic Countries, especially in the Otoman Empire. With this study the methods of discussing the woman subject were tried to be explained in Kalam sources.There fore primarily the gender discussions about the prophethood and state administration of the women existing in Classical Kalam Texts were discussed. Afterwards, the emergence of the woman subject in the west and Islamic World was analysed in Modern Kalam Period. The approaches of the Kalam Scholars to the woman subject were discussed, too. In connection with this subject the rights and privileges of women granted to the women by Islam, the headscarf issue, their participation in the social life and the family life and other related subjects were discussed under separate headlines.
Keywords: Kadınlar, İslamiyette; Kelam_Kadın