Ortaöğretim fizik derslerinde amacı belirlenmemiş deneylerin öğrenme üzerindeki etkileri - Belli Güven, İlknur (My University, 2001)
Bu araştırmada ortaöğretim fizik derslerinde deneylerin ve amacı belirlenmemiş deneylerin başarıya etkisi araştırılmıştır. Derslerin öğrencilere laboratuvarda bizzat deney yaptırılarak işlenmesinin önemi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ortaöğretim Fizik derslerinin Deneyle Öğretim Metodu ve Amaç Belirlemeden Deneyle Öğretim Metodu ile işlenmesinin öğrencinin akademik başarısına etkisi var mıdır? sorusu, araştırmanın problemini oluşturmaktadır. Yapılan bu araştırmada çalışma grubu olarak; 1999-2000 Eğitim-Öğretim Yılı İstanbul İlinde, Kadıköy İlçesindeki Göztepe İhsan Kurşunoğlu Lisesi'nin Normal kısımında okuyan 9D ve 9E sınıflarından toplam 48, Süper kısımında okuyan 9A ve 9B sınıflarından toplam 48 öğrenci rassal olarak seçilmiştir. Araştırmaya katılan toplam öğrenci sayısı 96'dır. 9D ve 9A sınıfındaki öğrenciler kendi içlerinde ikişer gruba ayrılarak deney grupları oluşturulmuştur. Buna göre her okul türünde ikişer deney grubu vardır. Bu sınıflarda dersler düz anlatım metodunun yanında, deneysel metod kullanılarak işlenmiştir. Her okul türünde bulunan iki deney grubu arasındaki fark; grubun birinde deneylerin amacının önceden belirlenmiş olması, diğerinde ise deneyin amacının başta belirtilmemesi, öğrencilerin deney sonunda amacı bulmalarıdır. 9E ve 9B sınıfları kontrol grubunu oluşturmaktadır. Bu sınıflarda ders sadece düz anlatım metodu ile anlatılmıştır. Uygulamaya başlamadan önce hazırlanan test sorularıyla ön test uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamanın amacı; öğrencilerin önceki bilgilerinin eşit olup olmadığını ve ortaokulda Elektrik ünitesini öğrenmiş olduklarından bilgi seviyelerini ölçmektir. Bu uygulama (aynı sorularla) ünitenin bitiminde de yapılarak Deneyle Öğretim Yöntemi ve Amaç Belirlemeden Deneyle Öğretim Yöntemi nin başarısı somut olarak görülmeye çalışılmıştır. Deneylerden hemen sonra deney grubu öğrencilerine açık uçlu sorular sorulmuş ve deneyle öğretimin kavram öğrenmeye ne derece etkisi olduğuna bakılmıştır. Ayrıca her iki okul türü de karşılaştırılarak farklı okul türünde okuyan öğrencilerinin öğrenmeleri arasındaki farka bakılmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgulara dayanarak ortaya çıkarılan sonuçlar şunlardır: · Deney Yöntemi ile Fizik Öğretimi ile Geleneksel Fizik Öğretimi arasında, Deneyle Öğretim lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. · Amaç Belirlemeden Deneyle Öğretim Yöntemi ile Geleneksel Fizik Öğretimi arasında, Amaç Belirlemeden Deneyle Öğretim lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. · Deney Yöntemi ile Amaç Belirlemeden Deneyle Öğretim Yöntemi arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. · Normal Lise ve Süper Lise öğrencileri arasında Fizik Öğrenmeleri açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu fark Süper Lise öğrencileri lehinedir. Bu sonuç, süper lise öğrencilerinin öğrenmede daha başarılı olduklarını ortaya koymaktadır. · Cinsiyetlere göre öğrencilerin başarı seviyeleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. · Fizik derslerinin deneyle öğretilmesinin kavram öğrenmeye etkisi olduğu görülmüştür. · Fizik derslerinin amaç belirlemeden deneyle öğretilmesinin kavram öğrenmeye etkisi olduğu görülmüştür. · Amaçlı deney yapmanın kavram kazanmada amaçsız deney yapmaktan daha etkili olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları ışığında öneriler getirilmiştir. Bu çalışmanın bu alanda yapılmış araştırmalara bir katkı sağlaması ve bundan sonra yapılacak araştırmalara kaynak teşkil etmesi beklenmektedir.

THE EFFECT OF THE EXPERIMENTS WHOSE AIMS ARE NOT DEFINED ON LEARNING IN HIGH SCHOOL PHYSICS CLASSES By this research, the effect of the experiments in high school physics classes and the experiments whose aims are not defined, to the success, was investigated. It was tried to point out the importance of doing lessons by making students to conduct experiments at the laboratory by themselves. The question of 'Is there any effect of doing high school physics courses with Teaching Method with Experiment and Teaching Method with Experiment without Defining Aims to the academical success of the student?' composes the problem of the research. In this research the 48 students from 9D and 9E those are students in Normal and the 48 students from 9A and 9B those are students in the Super sections of Goztepe Ihsan Kursunoglu High School in Kadikoy-ISTANBUL during the education period of 1999-2000 are selected randomly as research group. The total number of students those are members of the research is 96. The students in 9A and 9D were made up two experiment groups each. According to this, there are two experiment groups at each school type. The courses in these classrooms were conducted by using experimental method beside the plain explaining method. The difference of the two experiment groups at each school type is; previously defining the aim of the experiments for the first group while not defining the aim in the beginning and letting the students find out the aim at the end of the experiments for the second group. The lessons at these classes were conducted by using only plain explaining method. The pre-test application was done with the test questions prepared before beginning the application. The purpose of this application is to measure the level of their knowledges and whether the background knowledges of the students are equal, since they had learnt the subject Electrics at their secondary schools. By conducting this application again at the completion of the subject, the success of Teaching Method with Experiment and Teaching Method with Experiment without Defining the Aim was tried to be experienced concretely. After the experiments done by students, open-ended questions are asked to control the effect of teaching with experiments on concept learning. Additionally, the difference of learning of the students, who were taught at different school types was studied by comparing both school types. The coming-out results according to the findings of this research are: · A meaningful difference was found in favor of Teaching with Experiment between the Physics Teaching with Experiment Method and the Traditional Physics Teaching. · A meaningful difference was found in favor of Teaching with Experiment without defining Aims between the Method of Teaching with Experiment without Defining Aims and the Traditional Physics Teaching. · A meaningful difference could have not been found between the Experiment Method and Teaching with Experiment. · A meaningful difference was found between the students of Normal sections and Super sections of the high school, in the sense of their learnings of physics. This difference is in favor of the Super section students. This result puts forward that Super section students are more successful in learning than the Normal section students. · No meaningful difference could have been found between the success levels of the students according to their genders. · It was found that, teaching physics lessons with experiment is effective on learning concepts. · It was found that, teaching physics lessons with experiment without defining aims is effective on learning concepts. · It was experienced that, teaching physics lessons with experiment is more effective on learning concepts than teaching with experiment without defining aims. Suggestions were brought forward in the light of these results. It is hoped that this study contributes to the researches done in this area and forms a reference source for the future researches.
Keywords: Eğitim; EĞİTİM,ORTAÖĞRETİM; FİZİK_ÖĞRENİM VE ÖĞRETİM; Müfredat; Orta öğretim; ORTAÖĞRETİM_TÜRKİYE