Futbol ve medya - Hacıbayramoğlu, Tuğba (My University, 2002)
Sadece ilgi değil, sevgi de… Futbolu bu kadar popüler ya da medyatik kılan etken… Futbol son yıllarda büyük bir gelişme gösterdi. Bu gelişmeye paralel olarak da endüstireşmeye başladı. Futboldaki bu gelişme medyanın da ilgisini çekti ve futbol artık medyanın vazgeçemediği dallardan biri oldu. Futbolu popüler kılan etkenler çok çeşitli. İnsanlar ya bir gruba ait olmak, özdeşleşmek ya da dertlerini, sıkıntılarını bir nebze olsun geri plana atmak için taraftar oluyor. Sadece izlemekle kalmıyor, seyrediyor, peşinden gidiyor, para da harcıyor… Bu ilginin tüketici üzerindeki etkisini gören medya da futbolu liderlik koltuğuna oturtuyor. Artık futbol haberleri ayrıntılı bir şekilde veriliyor, naklen yayınlara büyük paralar harcanıyor. İşte Futbol ve Medya adlı bu çalışmada futbolun kitleler üzerindeki etkisinin yanısıra medya futbol ilişkisine de göz attım. İnsanlar neden futbolu sever neden taraftar olur sorularına yanıt aradım. Sonrasında futbol medya arasındaki ilişkinin tarihsel gelişiminden bugünlere gelerek ilişkinin sosyo ekonomik boyutlarını gözler önüne sermeye çalıştım. Son yıllarda özellikle de naklen yayın gelirlerine ayrılan bütçenin büyümesi medya futbol arasındaki ilişkiyi daha da yukarılara çekiyor. Futbol kulüpleri ya da federasyonlarla milyon dolarları bulan anlaşmalar yapılıyor. Böylece olunca da ilişkinin boyutuna ekonominin gücü giriyor. Rakkamsal açıdan da büyüyen bu ilişkinin faturası taraftara çıkıyor. Çünkü kulüpler zaten yayın gelirlerinden para kazanıyor. Televizyon şirketleri de bu parayı hem paralı yayıncılıkla hem de reklamlarla kazanmaya çalışıyor. İkisi de halinden memnun. Tabi taraftar da tutkuyla bağlı olduğu takımın maçlarını izlemek için para harcamak zorunda kalıyor. Giderek sanayi halini alan futbol ve medya da pastadan en büyük payı alıyor. Sonuç olarak futbol ve medya arasındaki giderek büyüyen ilişkinin faturası taraftara çıkartılıyor.
Keywords: Futbol; İletişim (Telekomünikasyon); Radyo yayıncılığı; Telsiz iletişimi