Barack Obama ve Donald Trump dönemlerinde ABD’nin Asya-Pasifik stratejilerinin karşılaştırmalı analizi - Kesentaş, Gülşah (My University, 2023)
Amerika Birleşik Devletleri tarihi boyunca uyguladığı dış politika ile uluslararası sistemde ulusların kaderlerini belirleyecek ya da etkileyecek önemli bir küresel güç olmuştur. ABD Başkanları ise yönetimleri boyunca ABD’nin bu etkisinin liderliğini üstlenmiştir. Bu yüksek lisans tezinin konusu ABD’nin Başkanlarından Barack Obama ve Donald Trump dönemlerinin Asya- Pasifik Politikalarıdır. Obama ve Trump’ın kendi dönemlerinde Asya Pasifik’i algılamaları üzerine birbirlerinden farklı dış politika oluşturup oluşturmadıkları karşılaştırılarak, Asya Pasifik bölgesinde Trump ve Obama’nın yaklaşımlarında devamlılık mı yoksa değişimin mi gözlendiği çözümlenmektedir. Bu amaç doğrultusunda başkanların bölgeye verdiği önemi göstermek üzere kendisi için “İlk Asya Pasifik Başkanı” sıfatını kullanan Barack Obama, “Yeniden Dengeleme Stratejisi” ile bölgedeki ABD dış politikasını ekonomik, siyasi ve askeri olarak geliştirmeye odaklanmaktadır. Obama döneminden sonra ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump döneminde, bölge özelinde Özgür ve Hint Pasifik Politikası (FOIP) ile ABD dış politikasını güvenlik, ekonomik, diplomatik boyutları üzerinden incelenecektir. Bu çalışma, söz konusu başkanların uyguladıkları Asya Pasifik Stratejilerine yönelmektedir. Bu kapsamda açıklanması amaçlanan olgunun bir devlet olan ABD’nin dış politika kararları, uluslararası sistemde bir aktör olarak devletin davranışlarını açıklamayı amaçlayan “Neoklasik Realizm”in teorik açıklayıcılığından faydalanılmıştır. Neoklasik realizmin devletin dış politikasını dış faktörler ile birlikte, iç faktörler olarak açıklanan etkenler analize dahil edilmiştir. Ara değişkenler olarak üzerinde durulan lider yani başkan, karar alıcıların algıları, devlet- toplum ilişkisi, devletin iç kurumlarının düzenlenişi olarak kabul edilmektedir. Kuram sayesinde Obama ve Trump dönemlerinde, başkanların ürettikleri Asya Pasifik stratejilerine paralel bir söylem geliştirip geliştirmediği ele alınmıştır. Bu yüksek lisans tezinde, bölgede, 2000’li yıllar itibariyle sahip olduğu demografik ve ekonomik potansiyeli ile Güneydoğu Asya Birliği’ne (Association of Southeast Asian Nations- ASEAN) üye olan devletler ile oluşan örgütlenmenin etkili bir güç olarak varlık gösterip göstermediği üzerinde durulmaktadır. ASEAN çalışma alanı olarak sunulmaktadır.ASEAN- ABD ilişkileri Obama ve Trump dönemlerinde askeri, ekonomik ve güvenlik ilişkileri yönünden analiz edilmektedir. Bölgede ASEAN dışında var olan Hindistan, Japonya, Avustralya gibi bazı devletlerin yanı sıra Çin’in bölgedeki hakim olduğu alanların (Tayvan gibi) üzerinde durularak, Güney Çin Denizi’ndeki Çin’in egemenlik iddiasıyla izlediği tutum karşısında, ABD’nin, bölgedeki müttefikleriyle ilişkilerini geliştirip geliştirmediği ve ASEAN gibi örgütlerle de ikili veya çok boyutlu iş birliklerinin ülkenin bölgedeki hakimiyetine etkisinin mevcut durumu analize dahil edilmektedir.

The United States of America has been an important global power that will determine or affect the fate of nations in the international system with its foreign policy throughout its history. US Presidents, on the other hand, have assumed the leadership of this influence of the USA throughout their administrations. The subject of this master's thesis is the Asia-Pacific Policies of the Presidents of the USA, Barack Obama and Donald Trump. By comparing whether Obama and Trump have created different foreign policies on their perceptions of the Asia Pacific in their own time, it is analyzed whether there is continuity or change in the approaches of Trump and Obama in the Asia Pacific region. In line with this purpose, Barack Obama, who uses the title of First Asia Pacific President to show the importance that presidents give to the region, focuses on improving the US foreign policy in the region economically, politically and militarily with his Rebalancing Strategy. After the Obama era, the 45th President of the USA, Donald Trump, will examine the Free and Indo-Pacific Policy (FOIP) in the region, and the US foreign policy in terms of security, economic and diplomatic dimensions. This study focuses on the Asia Pacific Strategies implemented by these presidents. In this context, the theoretical explanation of Neoclassical Realism, which aims to explain the foreign policy decisions of the USA, which is a state, and the behavior of the state as an actor in the international system, has been utilized. The foreign policy of the state of neoclassical realism, along with external factors, were included in the analysis, which were explained as internal factors. The leader, that is, the president, the perceptions of the decision makers, the state-society relationship, and the arrangement of the internal institutions of the state are considered as the intervening variables. Thanks to the theory, it has been discussed whether the presidents developed a discourse parallel to the Asia Pacific strategies they produced during the Obama and Trump eras. In this master's thesis, it is focused on whether the organization formed with the member states of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) in the region, with its demographic and economic potential as of the 2000s, has an effective power. ASEAN-US relations are analyzed in terms of military, economic and security relations during the Obama and Trump periods. By emphasizing the areas that China dominates in the region (such as Taiwan) as well as some states that exist outside of ASEAN in the region such as India, Japan and Australia, in the face of China's claim of sovereignty in the South China Sea, the USA's relations with its allies in the region are emphasized. The current situation of the impact of bilateral or multidimensional cooperation with organizations such as ASEAN on the dominance of the country in the region is included in the analysis.
Keywords: ABD Dış Politikası; Allied; Amerika Birleşik Devletleri; ASEAN; Asia; Asya; B. H. Obama; Cooperation; D. Trump; Dış ilişkiler; Diplomatic; Diplomatik US Foreign Policy; Economic; Ekonomik; Foreign relations; Free and Indo-Pacific; Güvenlik; İş birliği; Müttefik; Neoclassical Realism; Neoklasik Realizm; Obama, Barack, 1961-; Özgür ve Hint Pasifik; Pacific Area; Pasifik Bölgesi; Politics and government; Rebalancing; Security; Siyaset ve yönetim; Trump, Donald, 1946-; United States; Yeniden Dengeleme