İşletme yönetiminde sosyal sorumluluk bakış açısıyla kadın yönetici terfilerinde terfi engelleri (Tekstil sektöründe bir araştırma) - Özgül, Gülüşan Erdoğan (My University, 2002)
İŞLETME YÖNETİMİNDE SOSYAL SORUMLULUK BAKIŞ AÇISIYLA KADIN YÖNETİCİ TERFİLERİNDE TERFİ ENGELLERİ Buhar makinesinin icadıyla başlayan ve Sanayi devrimi olarak nitelendirilen süreçle birlikte toplumlar tarıma dayalı olmaktan çıkarak sanayi topluma özelliği kazanmaya başlamışlardır. Böylece görünmeyen işgücü olan kadınlar da, tarımda yardımcı aile efradı statüsünden ,ücretliler sınıfına geçerek istihdam içerisindeki paylarını artırmaya başlamışlardır. Bunun yanı sıra teknolojik ve sosyal yönden gelişmeler de kadının işgücüne artan oranda katılımına ivme kazandırmaktadır. Ancak ne var ki , kadınların hala belli meslek ve işlerde yoğun olarak çalıştıkları buna karşılık ise yönetim kademelerinde sayılarının erkeklere oranla daha az olduğu göze çarpmaktadır. Literatürde , kadınların stratejik önem arz eden yönetim kademelerinde azınlık durumunda olmalarına ilişkin yapılan değerlendirmelerde, başta eğitim yetersizliği olmak üzere , kadınların bizzat kendilerinden kaynaklanan nedenler, kültürel nedenler ve terfi sürecinde fırsat eşitliği tanımayan örgütsel uygulamalar gösterilmektedir. Bununla birlikte, özellikle sanayileşmiş ülkelerde yönetim kademelerindeki kadınların durumlarının sorgulandığı, gerek hükümetlerin (ulusal ve uluslar arası sözleşmelerle kadınları korumaya yönelik yasal tedbirler) , gerekse sendikaların terfi sürecinde eşit fırsatlar sağlamaya yönelik çaba içerisinde oldukları dikkatleri çekmekte, terfi sürecinde kadınlara fırsat eşitliği tanımanın yönetimin sosyal sorumlulukları arasında olduğu görüşü benimsenmektedir. Ülkemizde kadınların yönetim kademelerinde azınlık durumunda olmalarının kendilerinden kaynaklanan nedenlerden mi yoksa , fırsat eşitliği tanımayan örgütsel uygulamalardan mı kaynaklandığını tespit etmek üzere İstanbul ilinde tekstil sektöründe çalışan kadınlar üzerinde yaptığımız anket çalışmasında ; bir yandan kadınların, kariyer yapma ve yönetim kademelerinde yer alma isteğinde olup olmadıkları , çocuk sahibi olma düşüncesi ve aile bireylerinin tutumlarının, kariyer hedefleri üzerindeki etkileri, kadınların medeni hal ve çocuk sahibi olma durumuna göre kadın ve erkek yöneticilere ilişkin bakış açıları tespit edilmeye çalışılırken diğer yandan terfi sürecinde fırsat eşitliği tanımayan örgütsel uygulamalarla karşılaşıp karşılaşmadıkları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda ;kadınların çocuk sahibi olma ve evlilik durumu ile yönetim kademelerinde olma ilişkisini bağdaştıramadıkları; terfi sürecinde fırsat eşitliği tanımayan örgütsel uygulamalardan çok, kültürel faktörlerin de etkisiyle kadınların bizzat kendilerinden kaynaklanan nedenler dolayısı ile yönetim kademelerinde varlıklarını yeterince hissettiremedikleri ortaya konulmuştur.

ORGANIZATIONAL BARRIERS AGANIST THE WOMEN BY THE POINT OF VIEW OF THE SOCIAL RESPONSIBILITY IN THE ORGANIZATION MANAGEMENT The duration which started with the invention of vapour engine and is generally named as '' Industrial Evulation '', caused also the societies based on agriculture to transform into industrial societies. It is because of that the women power which was invisible in the agricultural societies, acting as auxillary individuals of the families, found a position of wage workers in this new status and increased their shares of income in the employment . Parallel to this new role of women; social and technological advancements, have also affected woman power to participate in the rate of employment. However, statistics say the women are still accumulated in the some fixed employment sectors intensively and their rate of having administrative or managerial positions are lesser than the men. The researchers related employee women says the women at the positions which need strategical importance are in minority and the judments made accordingly reflects as insufiency of education of the women, some certain reasons sourced in themselves and the organizational barriers. A statistic done by me to fix to clarify the reason of the barriers againist the women carried out on the employed women at the textile sector in the province of Istanbul, related to measure the desire of making carriers and having managerial positions of the women , the idea motherhood and expectations of family mambers on an employed women. All these are measured to find out the fixed reasons from the point of view of giving way to the carriers to women as thinking of their marital status in comparision with their men counterparts, the fact of the minority of women employee because of sourcing from their own attitude of being of women or because of organizational cultures giving no equality of chance to the women or the contrast of organizational cultures keeping the women under a press of nonstability.
Keywords: Kadınlar Işletmelerde; Sosyal Sorumluluk Anlayışı; Yöneticilik