The effect of motivation tools on employee performance: an application on an automotive company in turkey - Demirci, Müjde (My University, 2007)
Motivasyon işteki hemen hemen tüm davranışlarda önemli bir yere sahiptir. Bir kişinin işini yapması için ona sağlanan kaynaklar gibi etkenlerin yanında kişinin yeteneği de kuşkusuz önem taşır. Başarılı bir iş performansı çeşitli motivasyon unsurlarının sonucu olarak çıkabilir. Motivasyon, şirket hedeflerine ulaşmak için, bireysel gereksinimleri karşılaması koşuluyla yoğun çaba harcamaya isteklilik olarak tanımlanabilir. Motivasyonlar çalışan performansını yüksek düzeylere çıkarmak o kadar önemli bir örgütsel mesele haline gelmiştir ki, hem akademik araştırmacılar hem de uygulayıcı yöneticiler motivasyonu anlamak ve açıklamak için çaba göstermektedir. Çalışmanın yapısı şöyledir: İlk bölümde motivasyon ve motivasyon teorileriyle motivasyon süreci ve de performans tanımları verilmiştir. Bu bölümde ayrıca motivasyon etkenleri, motivasyon gereksinimi, motivasyon stratejileri ile birlikte performans ölçümü, ödül sistemleri, örgütsel kültür ve kalite çemberinin motivasyonla ilişkileri de yer alır. İkinci bölümde, bireyle kurum, çalışanla iş arasındaki ilişki çalışma memnuniyeti, içsel motivasyon ve iş tasarımı temel alınarak analiz edilmiştir. Bu bölüm aynı zamanda, çalışan performansını arttırmaya yönelik ekonomik teşvikler, psiko-sosyal teşvikler ve örgütsel teşviklerle yönetim teşviklerinden oluşan motivasyon araçları da ele alınmıştır. Sonraki bölümde kısa bir sonuç bölümü ve çalışan performansını arttırmak için çalışanları motive etmeye yönelik yönetimsel fikirler ve önerilere yer verilmiştir, ardından Türkiye’deki bir otomotiv şirketinde motivasyon araçlarına dayanarak bir motivasyon teşviki uygulaması yapılmıştır. Sonuçlar şirket politikalarının çalışan motivasyonu üzerinde, iş yeri hiyerarşisi gibi doğrudan bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda sosyal hakların varlığı da omotiv çalışanlarının motivasyonu üzerinde etkilidir. Vak’a çalışmasına göre, işyerindeki takdir, maaş, ödül ve cezalandırma mekanizmaları da motivasyonu doğrudan etkilemektedir.

Motivation is essential to nearly all behavior at work. A person’s ability clearly also matters, and so do factors like the resources a person is given to do his or her job. Successful work performance can arise from a variety of motives. Motivation can also be defined as the willingness to exert high levels of effort to reach organization goals, conditioned by the effort’s ability to satisfy some individual need. Motivating high levels of employee performance is such an important organizational consideration that both academic researchers and practicing managers have been trying to understand and explaining motivation. The study is structured as follows: the first part consists of the definitions of motivation and motivation process with motivation theories as well as performance. This part also includes motivational factors, need of motivation, motivation strategies as well as the relationships of performance measurement, awarding systems, organizational culture and quality circles with motivation. The second part analyzes the relationship between individual and organization; employee and work through work satisfaction, intrinsic motivation and work design. This part also involves motivation tools to increase employee performance, which are economical incentives, psycho-sociological incentives also organizational and management incentives. The next part provides a brief conclusion and managerial implications and suggestions for motivating employees to increase employee performance to be followed by an application of motivation incentives of motivation tools on an automotive company in Turkey. The results show that company policies have direct effect on employee motivation, as well as does the workplace hierarchy have. Also, social rights’ availability is effective on the motivation of automotive workers. The motivation is also directly affected by the appraisal, salary, rewarding and punishment mechanisms within the workplace according to the case study.
Keywords: İş Tatmini; Motivasyon; Örgütsel Davranış; Performans Değerlendirme