Uluslararası ticarette finansal kiralama işlemleri ve muhasebeleştirilmesi - Çakmak, Mehmet (My University, 2017)
Finansal kiralama, bir varlığın belirli bir bedel karşılığında ekonomik ömrünün tamamı ya da tamamına yakın bir süre için kullanım hakkının kiracıya verildiği ve bu süre sonunda varlığın sahiplik hakkının da devrinin öngörüldüğü bir finansman tekniğidir. Uluslararası finansal kiralama işlemleri finansal kiralama işlemlerinin sınır ötesine taşınmış halidir. Uluslararası finansal kiralama işlemleri; finansal kiralama mevzuatı, vergi mevzuatı, muhasebe mevzuatı ve diğer mevzuat ile şekillenmektedir. Uluslararası finansal kiralamaya ilişkin birçok vergisel teşvik söz konusudur. Uluslararası finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesi sürecinde muhasebe standartlarına uyumlu olunmalıdır. Bu çalışmanın amacı finansal kiralamaya dair detaylı bir bilgi sunmak, yasal mevzuat açısından incelemek, muhasebeleştirme sürecini irdelemek ve bunları uluslararası finansal kiralamayla bütünleştirmektir. Bu amaçla konuya ilişkin detaylı bir literatür taraması yapılmış, ilgili olabilecek birçok yasal mevzuat kaynağı incelenmiş ve uluslararası ticarette finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesine ilişkin ithalat ve ihracat işlemi örnekleriyle konu pekiştirilmiştir.

Leasing is a financing technique transferred of tenancy for a while all or nearly all of economic life of an asset for a certain price and predicted to transfer of the ownership right of asset at the end of this period. International leasing processes is state moved cross-borders of leasing processes. International leasing processes are shaped with leasing legislation, tax legislation, accounting legislation and other legislation. There are various tax incentives related to international leasing. In accounting of international leasing process must be compatible to accounting standards. The purpose of this study are to provide detailed information about leasing, to examine process of accounting and to integrate with international leasing these. A detailed literature review conducted for this purpose issue, explore the many laws and regulations that may be relevant sources were, issues has been reinforced with examples of import and export transactions related accounting of leasing process on international trade
Keywords: Accounting; Finansal kiralama; International Trade; Kiralama; Leasing; Leasing in International Trade; Muhasebe Lease; Turkey Accounting Standards; Türkiye; Türkiye Muhasebe Standartları; Uluslararası ticaret; Uluslararası Ticarette Finansal Kiralama