Sürekli denetimde dijital analiz tekniğinin kullanılması ve bir uygulama - Hazar, Hülya Boydaş (My University, 2013)
rekli Denetim, Dijital Analiz, CAATTs, ACL ÖZET SÜREKLİ DENETİMDE DİJİTAL ANALİZ TEKNİĞİNİN KULLANILMASI VE BİR UYGULAMA Sürekli denetim bilgisayar ortamındaki verileri dijital analiz teknikleri kullanarak gerçek zamanlı değerlendiren ve doğruluğuna ilişkin yazılı güvence veren bir denetim yöntemidir. Bu çalışmada sürekli denetim kavramı, modelleri, hukuki çerçeve, uygulama geliştirmek için atılması gereken adımlar, veri analizinde kullanılan dijital analiz teknikleri, ilgili bilgisayar teknolojileri ve bugüne kadar geliştirilmiş belli başlı uygulamalar incelenmiştir. Bu bilgilerin ışığında bir sürecin sürekli denetiminin yapılabilmesi için ACL denetim yazılımı ile bir uygulama geliştirilmiştir. Bu çalışmaya konu olan uygulamada bilgi sistemlerinde, iş süreçlerinde ve kurumsal politikalarda değişiklik yapılmadan denetim etkinliğinin sağlanabileceği gösterilmiştir. Bir kurumun çalışma düzeninin herhangi bir aşamasına başlangıçta müdahale edilmeden dijital analiz teknikleri kullanılarak sürekli denetimin yapılabilmesi bilindiği kadarıyla ilk defa bu çalışmada gerçekleşmiştir. Bu da sürekli denetim yönteminin yaygınlaşması yolunda önemli bir adımdır. Continuous Audit, Digital Analysis, CAATTs, ACL

USING DIGITAL ANALYSIS TECHNIQUES IN CONTINUOUS AUDIT AND AN APPLICATION Continuous audit is an auditing technique which makes a real time assessment of the accuracy of digital data using digital analysis techniques and produces a written report. In this thesis continuous audit concept, related models, legal framework, steps to take to develop an application, digital analysis techniques, related computer technologies and applications that were previously developed are analyzed. A continuous audit application is developed for a business process using the digital analysis tools of ACL audit software. Alterations were not made to the related information systems, business processes nor corporate policies to ensure the effectiveness of the application in question. This application is the first application of continuous audit where no adjustments were made to the business proceedings prior to its development. This is an important step towards increasing the usage of continuous audit method.
Keywords: Denetim; Finansal Tablolar; Muhasebe; Veri işlem; Veri Koruma