Astarlık kumaşlarda dikiş parametrelerinin dikiş mukavemetine etkilerinin incelenmesi - Akgün Kuyucu, Yeter (My University, 2009)
ASTARLIK KUMAŞLARDA DİKİŞ PARAMETRELERİNİN DİKİŞ MUKAVEMETİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Yüzyılımızın ağır ve hızlı yaşam koşullarında, giyim sektöründe şıklığın ve gösterişin yerini konforun ve rahatlığın egemen olduğu giysilerin alması ile astarlar son derece önemli hale gelmiştir. Astarlık kumaşlar insan vücuduyla ilk temas eden yüzeylerdir. İnsan vücudunun hareketleriyle birlikte sürtünmeye, gerilmeye vb. etkilere maruz kalırlar. Giysi kalitesi açısından bu kumaşlarda mukavemet önemlidir. Bir giysinin görünüm ve kullanım kalitesini belirleyen en önemli faktör kumaşın kalitesidir. Ancak kumaşın kalitesi tek başına, istenen özelikte bir giysinin oluşturulması için yeterli değildir. Giysi oluşturma aşamasında kaliteyi etkileyen başka faktörler de vardır. İyi bir dikiş kaliteli bir giysideki temel faktördür. Uygun bir şekilde yapılan dikişin mukavemeti, esnekliği, stabilizesi ve görünüşü dikiş tipine, dikiş ipliğine, dikiş iğnesine, dikiş sıklığına ve dikiş tansiyonuna bağlıdır. Şimdiye kadar olan deneyimler göstermektedir ki, çoğu dokuma kumaşların mukavemeti dikiş operasyonları tarafından oldukça azaltılmaktadır. Bütün bunlardan yola çıkılarak bu çalışmada %100 polyester astar kumaşta dikiş parametrelerinin dikiş mukavemetine etkileri incelenmiştir. Kumaşların dikimi esnasında sekiz farklı dikiş ipliği, iki farklı kalınlıkta dikiş iğnesi, iki farklı dikiş sıklığı ve üç farklı kumaş yönü kullanılmıştır. Daha sonra standartlar doğrultusunda hazırlanan numuneler belirlenen parametrelerle dikilmiştir. Kumaş kopma mukavemeti, dikiş mukavemeti, dikiş uzaması testleri yapılmış ve bu verilerden yola çıkılarak dikiş verimliliği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak %100 polyester astar kumaşta mukavemetli bir dikiş elde etmek için uygun parametreler önerilmiştir.

THE EXAMINATION OF STITCH PARAMETER EFFECTS TO THE STITCH STRENGTH ON LINING FABRICS In the difficult and fast circumstances of present century, lining has become very important since the comfortable clothes took the place of elegance and vanity in the wearing sector. Lining cloths are the first surfaces touching the human body. They are exposed to the effects like friction and tension with the movements of human body. In terms of clothing quality, the strength is important for these fabrics. The most important factor which defines the appearance and usage quality is the quality of the fabric. However, the quality of the fabric is not enough to create a cloth with the desired features. There are other factors which affect the quality at the cloth creation phase. A good stitch is the main factor for a qualified cloth. The strength, flexibility, stability and appearance of a proper stitch are based on the stitch type, stitch needle, stitch tightness and stitch tension. The experiences which gained up to now show that the strength of much of the woven fabrics is fairly reduced by the stitch operations. In this study, the stitch parameter effects to the stitch strength on 100% polyester lining fabric have been examined. Eight different sewing threads, two stitch needles with different thickness, two different stitch tightness and three different fabric directions have been used at the fabric sewing moment. The samples prepared towards the standards have been sewed according to the defined parameters. Fabric breaking strength, stitch strength and stitch extension tests have been applied. With the help of these findings, stitch efficiency has been detected. As a result, appropriate parameters have been suggested to produce a stitch strength at 100% polyester lining fabric.
Keywords: Kumaşlar; Tekstil Eğitimi