Türkiye’de bir uzmanlık alanı olarak savaş muhabirliği: Irak savaşı örneği - Çubukçu, Fevzi Mete (My University, 2010)
Irak’a yönelik Amerikan işgali sırasında savaş gazeteciliği ve bu savaş sırasında uygulanan gazetecilik yöntemleri tartışma konusu olmuştur. Hem habercilik hem de haberciliğin temel unsurları açısından tartışılan Irak Savaşı’ndaki yöntemler ileriki yıllarda savaş ve çatışma alanlarındaki habercilik açısından önem taşımaktadır. Kırım Savaşı ile başlayan savaş gazeteciliği tarihi birçok evreden geçerek, Batı’da bir uzmanlık alanı olarak ortaya çıkmıştır. Savaş gazeteciliği gazeteciliğin diğer alanları gibi kendi uzmanlarını yetiştirmiş ve kendi içinde kurumsallaşmıştır. Bu kurumsallaşma aşamasında özellikle savaş bölgelerinde haberciliğin temel unsurlarından olan etik, objektiflik, taraf olup olmama konuları tartışılmıştır. Özellikle Irak Savaşı’ndaki gazetecilik yöntemleri daha önceki savaşlar ve kriz bölgelerindeki yöntemler de göz önüne alınarak anlatılmaya çalışılmıştır. Türkiye’nin 1990’lı yıllarda kendi coğrafyasında meydana gelen alt üst oluşlar sonucu yaşanan savaş ve çatışma ortamları birçok medya kuruluşunun bu bölgelerde savaş gazetecisi görevlendirmesini zorunlu kılmıştır. Türkiye’deki medya kuruluşları Irak Savaşı’nda kendi muhabirlerini az sayında Bağdat’ta daha çok ülkenin kuzeyindeki bölgede görevlendirdiği gibi Irak Savaşında bir yöntem olarak en üst noktaya varan iliştirilmiş gazetecilik yapan Türk gazeteciler de olmuştur. Türkiye’den de bu savaşa katılan gazetecilerin deneyimleri ışığında, savaş gazeteciliğinin vardığı nokta ile eksiklikleri ele alınmıştır. Irak Savaşı, Türkiye’de savaş gazeteciliği açısından bir dönüm noktası olmakla birlikte, bir uzmanlık alanı olarak kurumsallaşamamanın sıkıntısını yaşamaktadır.

During the US occupation in Iraq, war journalism and the journalism methods that were applied during this war have been subjects of debate. The methods in the Iraq War are being discussed from the perspectives both of reporting and its main components and these methods are prominent in terms of the war and conflict area journalism in the future. War journalism, which began with Crimean War, has gone through many historical stages and it arised as a specialization area in the West. Similar to the other fields of journalism, it trained its specialists and it was institutionalized within itself. In this stage of institutionalization; the issues of ethics, objectivity, and taking or not taking side have been discussed, which are the main components of reporting especially in the war regions. In this study, it is attempted to explain the journalism methods in the Iraq War by taking the previous wars and the methods that are used in the regions of crisis into consideration as well. The environment of war and conflict which occured as a result of the upheavals in Turkey’s own geography in 1990’s made it necessary for the media institutions to assign war journalists to those regions. The media institutions in Turkey sent their journalists to Baghdad in small numbers and to the Northern part of the region in bigger numbers. Notwithstanding, there has also been Turkish journalists who were embedded at the top level, which was used as a method the Iraq War. In the light of the experiences of the journalists who went to this war from Turkey, this thesis analyses where war journalism currently stands, as well as exploring its drawbacks.Whilst, the Iraq War is a turning point in Turkey in terms of war journalism, it also faces with the problems of non- institutionalization.
Keywords: İletişim; Muhabirler; Türkiye_Basın