Auditing issue in banking sector in accordance with Turkish and EU law and basle committee principles - Doğrusöz, Hanife (My University, 2003)
Bankalar, son derece geniş finansal sistemlerin, ayrılmaz bir parçasını oluşturan hayati öneme sahip finansal kurumlar olarak kabul edilmektedirler. Bankalar, finansal sisteme bankacılık işlemleri ve kredi vasıtasıyla katılmaktadır. Bankalar, halktan mevduat adı altında topladıkları çok önemli miktardaki geri ödenebilir fonları, kredi sağlamak amacıyla toplayabilirler. Bu fonların korunması güvenilir bir yol ile sağlanırsa, ülke ekonomisinin istikrarı da sağlanmış olmaktadır. Böylelikle, bankalar ülkenin gelişimi ve sanayileşmesi ile son derece yakın bir irtibat halinde bulunmaktadır. Bankalar ülke ekonomisinde çok etkili, üstün bir role sahiptir. Bankaların yetkili otoriteler tarafından denetimi, onların, ülkenin gelir ve refah dağılımında sahip oldukları etki, enflasyonist baskılara yada durgunluğa neden olmaları bakımından dikkate alındığında kaçınılmaz bir hal almaktadır. Tezimiz Türk hukukunda, AB hukukunda ve Basle Komitesi prensiplerine göre bankaların denetiminin neden nasıl ve hangi açılardan yapıldığı ile ilgilidir. Bu tez bankaların denetiminin daha iyi anlaşılmasına yardım etme amacı taşımaktadır. Birinci bölümde Türk hukukunda bankaların iç ve dış denetimi üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde denetimin nasıl uygulandığı ve hangi yetkili otoriteler tarafından yerine getirildiğini açıklamaya çalıştık. İkinci bölümde AB hukukunda bankaların denetimine ilişkin temel prensipler açıklanmaktadır. Son bölüm bankacılık çerçevesi etrafında Basle Komitesi prensiplerini temel açılardan sağlamaktadır. Banks are regarded as vital financial institutions that compenent part of a vast financial system. Banks participate to financial system by way of supplying of credit, fulling banking transactions and regulate its operation. They can receive large amount of repayable funds in forms of deposits from the public savings, therefore provide major supply of credit. If funds is protected in a reliable way, stability of economy is provided. Since, they are closely assosiated with industrilization and development of countries. They keep dominant role of state's economy. Auditing of banking system by statutory competent authorities is indispensible from the point of view affecting the distribution of wealth and income, giving a rise to inflation pressure or stagnation by affecting economic stability. Our thesis deals with why, how and in which respects auditing of banks in Turkish, EU Law and Basle Committee Principles.. This thesis are designed to help understand the functions of auditing of banks. The first part introduce the internal and external audit system in Turkish Law. In this part, we try to explain how implementing auditing of banks and which compenent authorities taking part in this system. The second part defines fundamental principles regarding the auditing of banks in EU Law. And final part provide spesific aspect to audit with Principles of Basle Committee within the banking environment.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankacılık_ Denetim Sistemleri; Ekonomi; Finansman ekonomisi