HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ YÖNTEMİNİN_x000D_ KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE UYGULANMASI - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Tekstil ve konfeksiyon sektöründe, ürün kalitesi ve üretim süreçlerinin güvenilirliği oldukça önemlidir.Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA) yöntemi, işletmelerde uygulama sonucu kalite standardının vemüşteri memnuniyet düzeyinin yükselmesini sağlamaktadır. HTEA, üretim süreçlerini analiz etmekte,başarısızlıkları ve hataları önlemek amacıyla riskleri değerlendirmektedir.Bu çalışmada, konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren bir üretici firmada, numune onay süreciaşamasında HTEA yöntemi kullanılmıştır. HTEA uygulanmasında sistemdeki hata karmaşıklığınıbelirlemek için hata ağacı analizinden faydalanılmıştır. Numune onaylarında kalite ve müşterimemnuniyetini artırmak amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Analiz sonucunda, numune onay sürecinde enfazla zaman kaybına neden olan hatalar büyükten küçüğe doğru risk öncelik gösterge (RÖG) değerlerinegöre sıralanmıştır. En büyük RÖG değerine sahip olan hataların müşteri temsilci olarak çalışanların teknikbilgi yetersizliği, bölümler arası ekip çalışmasının zayıflığı ve eksik bilgi akışından kaynaklı olduğu tespitedilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, firmada çeşitli iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. 13 adet hatafaktöründen 12’sinin RÖG değerleri 40’ın altına indirilmiştir

The product quality and the reliability of the processes are very important in the textile and_x000D_ apparel sector. The Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) method ensures that the quality standard_x000D_ and customer satisfaction level increase as a result of the application in the enterprises. The FMEA analyzes_x000D_ the production processes and evaluates risks to prevent failures and errors._x000D_ In this study, FMEA method was used in the sample approval process in a manufacturer company operating_x000D_ in the apparel industry. Fault Tree analysis is used to determine the error complexity in the system in the_x000D_ application of FMEA. Researches have been made in order to increase quality and customer satisfaction in_x000D_ sample approvals. As a result of the analysis, the errors that cause the most time loss in the sample approval_x000D_ process are listed in descending order according to the risk priority number (RPN) values. It has been_x000D_ determined that the errors that have the greatest RPN value are the lack of technical knowledge of_x000D_ merchandiseres, the weakening of the teamwork between the departments and the lack of information flow._x000D_ According to the results obtained; various improvement activities have been carried out. The RPN values_x000D_ of 12 of the 13 error factors have been reduced to below 40.
Application of Failure Mode and Effect Analysis in Apparel Industry