Dijital imge ve temsili - Bayraktar, Kerem Ozan (My University, 2011)
Bu çalışmanın araştırma konusu, dijital imge ve onun matematiksel soyutlamaya dayanan doğasının, temsil kavramı ile ilişkisidir. İmgelerin sayısal olarak inşa edilebilmesi, imge kavramının tanımının, imge ile temsil arasında kurulmuş bağların ve bu temsiller üzerinden inşa edilmiş olan ‘gerçeklik’ modelinin yeniden ele alınmasını gerektirir. Çalışma, imgeyi üç ana düzeyde işlemektedir. Bunlardan ilki imgenin dijitalliğine dairdir. Bu bağlamda, araştırmada öncelikle dijital olmanın ne olduğu, hem teknik hem de düşünsel açıdan incelenmektedir. Ardından, sayısallaştırma konusu ve sayısallaştırmanın özellikle fotoğraf ve gerçeklik ile olan ilişkisine, göstergebilimsel açıdan yaklaşılmaktadır. Araştırmanın bir sonraki aşamasında, dijital arayüzün insan etkileşimi ile ilişkisi, sanallık, mekân, beden ve algı konuları, kültürel kıyaslamalar yapılarak incelenmektedir. Son bölümünde ise imgenin, ağ ile olan ilişkisi ve imgenin metinselliği ele alınmaktadır. tal, İmge, Fotoğraf, Temsil, Arayüz, Sanal, Gerçeklik, Hipermetin, Yeni Medya

The subject of this study is the relationship of the concept of representation with digital image and its nature of mathematical abstraction. Digital construction of images require the reconsideration of the description of the concept of image; of the relations between image and representation and of the model of “reality” structured upon the representations in question. The study discusses image in three layers. First of them is upon digitality of the image. In this context, it’s argued, in both technical and conceptual aspects what being digital is. Afterwards, there’s the semiotic approach to digitalisation and particularly, its relationship with digital photography and reality. In the subsequent chapter consists of cultural and comperative observations upon human-interface interactions, virtuality, space, body and perception. In the final chapter, image’s relationship with network and textuality of the image are argued. KEY WORDS: Digital, Image, Photography, Representation, Interface, Virtual, Reality, Hypertext, New Media
Keywords: Dijital İmge; Fotoğraf; Resim