Ortodontik tedavi öncesi temporomandibuler eklem hastalıklarının tedavisinde stabilizasyon splintinin rolü - TURAN, BEGÜM; BEYCAN, KADİR; GÜLEÇ, BURAK (My University, 2021)
AMAÇ: Stabilizasyon splintinin amacı ortodontik tedavi öncesi temporomandibular eklemlerdeki (TME) mevcut ağrıyı hafifletmek ve kas spazmını çözmektir. Bu vaka raporunda, temporomandibular eklem hastalığı (TMH) olan bir hastada ortodontik tedaviye başlamadan önce, stabilizasyon splintinin tedavi etkinliğinin sunulması amaçlanmıştır. Mandibular kondiller temporomandibular eklem hastalığı olan bireylerde çoğunlukla mandibular fossada doğru konumda yer almaz ve ağızda gördüğümüz oklüzyon çoğunlukla güvenilir değildir. Bu nedenle maloklüzyonu daha iyi teşhis etmek amacıyla TMH\"li hastalarda stabilizasyon splinti tedavisi uygulamak ve ardından ortodontik tedaviye başlamak daha güvenilirdir. OLGU: 17 yaşındaki erkek hasta kliniğimize çapraşıklık ve TME rahatsızlığı ile başvurmuştur, hasta konveks bir profile sahiptir ve hastanın sağ ve sol molar ilişkisi Sınıf I’dir. Sefalometrik analize göre, Sınıf II iskelet ilişkisi ve bimaksiller retrüzyonu vardır. Hastada stabilizasyon splinti tedavisine hemen başlanmıştır ve hasta 6 ay boyunca günde 24 saat kullanmıştır. Hasta başlangıçta iki haftada bir ve ardından ilerlemeyi izlemek için ayda bir takip edilmiştir. SONUÇ: Stabilizasyon splintinin 6 aylık kullanımını takiben hastanın kas spazmı çözüldü, TME ağrısı ve hastanın baş ağrıları kayboldu. Stabilizasyon splinti tedavisinden sonra hastanın oklüzyonu değişmiştir ve her iki tarafta Sınıf II molar ilişki, anteriorda ise hafif bir açık kapanış oluşmuştur. Tedaviye birinci premolarların çekimi ve çift çene cerrahisi ile devam edilmesine karar verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Okluzal tedavi, Stabilizasyon splinti, TME Rahatsızlıkları,

AIM: The objective of stabilization splint treatment is to relieve the pain in temporomandibular joints (TMJ) and relax the muscles before orthodontic treatment. This case report presents the treatment efficiency of stabilization splint before starting orthodontic treatment for a patient with temporomandibular disorder (TMD). Mandibular condyles are mostly not seated correctly in TMD patients and the occlusion we see in the mouth is not reliable. Therefore, to get a better understanding of malocclusion, it is safer to apply stabilization splint treatment and then start the orthodontic treatment for patients with TMD. SUBJECT: A 17 years-old male patient with a chief complaint of crowding and TMJ problems had a convex profile with competent lips and the patient had a class I molar relationship on both sides. According to the cephalometric analysis, he had a class II skeletal relationship and bimaxillary retrusion. Stabilization splint treatment started immediately and the patient used it for 6 months, 24 hours a day. The patient was seen every two weeks in the beginning and then, monthly to monitor the progress.CONCLUSION: After using a stabilization splint for 6 months, the patient\"s muscles were relaxed, TMJ pain, and the patient\"s headaches disappeared. After stabilization splint treatment, the patient\"s bite has changed and he has a class II molar relationship on both sides with a slight open bite. The treatment plan was modified with all 4s extraction, and double jaw surgery. Keywords: Occlusal therapy, Stabilization splint, TMD
Keywords: Sağlık Bilimleri; Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Ortodonti; Health Sciences; Dentistry; Clinical Sciences; Orthodontics; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry