Matbaa ortamında sağlığı ve üretimi etkileyen faktörlerin incelenmesi - Özcan, Arif (My University, 2001)
Günümüzde insan yaşamında en önemli faktör sağlık ve sağlığın korunmasıdır. İş hayatımızda ve sosyal yaşantımızda sağlığa yeteri kadar önem verilmediği takdirde çeşitli problemler ortaya çıkacaktır. Temiz bir çevre, temiz bir işyeri ve sağlıklı ortamlar her zaman istenilen yaşama koşullarıdır. Bu çalışmada matbaa sektöründe çalışanların sağlığına ve üretimde verimin düşmesine neden olan faktörler incelenmiştir. Bilimsel verilere ve araştırmalara dayanarak çözüm önerileri sunulmuştur. Birinci bölümde konuya genel bir giriş yapılmaktadır. Tezin hazırlanma amacından bahsedilmektedir. İkinci bölümde matbaa sektöründe çalışanların sağlığını etkileyen faktörlere değinilmektedir. Bunlar biyolojik faktörler, fiziksel faktörler, ergonomik faktörler, kimyasal faktörler, psikolojik faktörler ve sosyo-kültürel faktörler olmak üzere altı başlık altında toplanmıştır. Bu faktörler tarafından oluşan sağlık üzerine kötü etkiler için çözümler sunulmuştur. Üçüncü bölümde matbaa işyerlerinde çalışan kişilerin çalışma ortamlarındaki sağlık koşullarının incelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla bir anket hazırlanarak 7 farklı matbaada çalışan 139 işçiye uygulanmıştır. Ankette genel sağlık kuralları, iş kazaları, matbaa ortamında kullanılan kimyasallar, matbaa iş yeri ortamında sağlığa etki eden faktörler ve alınan önlemler üzerine çeşitli sorular yönlendirilmiştir. Sonuç olarak anketin değerlendirilmesi yapılmıştır. Daha sonra çalışmanın tümünü kapsayan genel bir değerlendirme yapılarak, alınacak önlemler verilmiştir.

In our life, health is most important factor. If, we do not give enough several problems may occur. A clean environment, clean working places are always desired living conditions. In the present study, the factors which result in the health problems in printing workers producing bad production yields. Same suggestions to solve the possible health problems using scientific information and investigations. In the first section, a general introduction to the subject was done including the aim and objectives of the present thesis. In the second section, the factors affecting the health of printing workers ie. Biological, physical, ergonomic, chemical, physicological and socio-cultural factors were included with detailed examples and solutions for the possible bad-affects to health produced by these factors. In the third section, a questionaire was prepared to investigate and evaluate the health conditions of printing workers this was employed to the 139 workers in seven different printing offices. In this q., several questions were included such as general health rules, work accidents, chemicals used in printing industry, the factors affecting health in the printing enviroment and precautions to be taken. As a result, the evaluation of the present questionaire was carried out. Then, a general final evaluation of whole work was included and precautions, which have to be taken, were given.
Keywords: İmalat; MATBAACILIK; Matbaacılık ve ilgili etkinlikler