Öz liderliğin iç girişimcilik eğilimleri üzerindeki etkisi - Çakarel, Taha Yusuf (My University, 2019)
Hızla değişen ve sürekli gelişen ihtiyaçlar ile birlikte günümüz küresel dünyasında organizasyonlar rekabet avantajı elde etmek için sürekli yenilik yapmak, proaktif davranmak ve değişime ayak uydurmak zorundadır. Özellikle faaliyet halindeki organizasyonlar için yenilik yapma ve kendini geliştirerek öncelikle hayatta kalması ve sürdürülebilir olması bakımından iç girişimcilik faaliyetlerinin önemi oldukça açıktır. Organizasyonlarda iç girişimcilik faaliyetlerini yürütecek yenilikçi bakış açısına sahip, özerk, risk alan, ağlarını sürekli geliştiren ve proaktif yaklaşımlar gösteren bireylerin varlığı ile bu rekabet avantajı elde edilebilmektedir. Bu faaliyetleri gerçekleştirecek bireyer olarak çalışanların öz liderlik karakterlerine sahip olmaları, öz liderlik stratejilerini uygulayarak bu faaliyetleri yerine getirmelerinde oldukça katkısı olacaktır. Özellikle organizasyonların faaliyetlerini gerçekleştirecek olan çalışanların seçimlerindeiiiöz liderlik davranışları gösteren çalışanları seçmesi, iç girişimcilik faaliyetlerinin sayı, nitelik ve faaliyetlerini artıracaktır.Bu bağlamda bu tez öz liderliğin iç girişimcilik eğilimleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Farklı organizasyonlardan, farklı departman ve kademelerden 699 çalışan üzerinde 57 ifadeden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS.20.0 (Statistical Package For Social Sciences) paket analiz edilmiş ve sonuçları paylaşılmıştır.Araştırma sonucunda öz liderlik konusunda yedi faktör ortaya çıkmıştır. Bunlar; kendini cezalandırma, kendine hatırlatıcılar belirleme, düşünce ve fikirlerini değerlendirme, kendini ödüllendirme, kendi kendine konuşma, başarılı performans hayal etme, hedef belirleme ve kendini gözlemleme faktörleridir. İç girişimcilik konusunda ortaya çıkan faktörler ise özerklik ve risk alma, yenilikçilik ve bireysel ağları genişletme olmak üzere üç faktör olarak tanımlanmıştır.Yapılan analizlerin sonucunda öz liderliğin “hedef belirleme ve kendini gözlemleme” faktörünün iç girişimciliğin bütün faktörleri üzerinde anlamlı katkısının olduğu, öz liderlik faktörlerinden “kendini cezalandırmanın” iç girişimcilik faktörlerinden “bireysel ağları genişletme” üzerinde negatif yönlü katkısının olduğu görülmüştür. Ayrıca analizlerin demografik değişkenlere göre de değişiklikler gösterdikleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre araştırma hipotezi de kabul edilmiştir.

With the rapidly changing and constantly evolving needs, organizations in today's global world have to constantly innovate, act proactively and keep up with change to achieve competitive advantage. The importance of intrapreneurship activities is very clear, especially in terms of innovation and self-improvement for the organizations in operation. This competitive advantage can be achieved with the presence of individuals who have an innovative perspective to carry out intrapreneurship activities, autonomous, take risks, constantly improve their networks and show proactive approaches. As individuals who will carry out these activities, employees will have their own leadership characteristics, and they will have a great contribution in performing these activities by implementing their own leadership strategies. In particular, the selection of employees who display self-leadership behaviors in the election of the employees who will carry outvthe activities of the organizations will increase the number, quality and activities of the internal entrepreneurship activities.In this context, this thesis was carried out to examine the effect of self-leadership on intrapreneurship tendencies. A questionnaire consisting of 57 expressions was applied on 699 employees from different organizations and from different departments and levels. The data obtained from the survey were analyzed with SPSS.20.0 (Statistical Package For Social Sciences) package program and the results were shared.As a result of the study, seven factors emerged about self-leadership. These are; self-punishment, visualizing successful performance, self-goal setting and self-observation, self-talk, self-reward, evaluating beliefs and assumptions, self-cueing. The factors emerging in terms of intrapreneurship were defined as three factors: autonomy and risk taking, innovation and expansion of individual networks.As a result of the analysis, the “goal setting and self-observation” factor of self-leadership can be explained on all factors of intrapreneurship. It was observed that ”self-punishment” from self-leadership factors have a negative contribution to ”expansion of individual networks” from intrapreneurship factors. In addition, it was determined that the analysis showed changes according to the demographic variables. According to these results, the research hypothesis was accepted.
The impact of self-leadership on intrapreneurship tendency
Keywords: Entrepreneurship; Executive ability; Girişimcilik Self-Leadership; Intrarepreneurship; İç Girişimcilik; Leadership; Liderlik; Öz Liderlik; Yöneticilik yeteneğ