Toplumsal değişim ve Türk sinemasında İstanbul imgelemi - Kırklar, Alper (My University, 2009)
Bu çalışma çok partili döneme geçişten (1950) başlayıp günümüze kadarki (2008) dönemde çekilmiş olan filmlerdeki İstanbul’a ve İstanbul özelinde kent kimlikleri olgusuna bakarak Türkiye’deki toplumsal değişmeyi incelemiştir. Bu bağlamda merkez-çevre yaklaşımı ile toplumsal değişme kavramına bakılmış; yine aynı çerçevede 1950–2008 yılları arasındaki siyasal, iktisadi ve toplumsal olaylar ele alınmıştır. Kent sosyolojisinin temel yaklaşımları ile birlikte tüm bu veriler ışığında değişik filmlerdeki İstanbul temsilleri ve bu filmlerin karakterlerinin kent ile kurdukları ilişkilere bakılarak sinemasal temsiller aracılığıyla toplumsal değişmenin yönelimi anlaşılmaya çalışılmıştır. Hülasa, merkez-çevre, kent(li)leşme, modernlik gibi kavramlar çerçevesinde, incelenen filmler modernleşme, kimlik ve aidiyet kavramları çerçevesinde açıklanmıştır. Anahtar Sözcükler: Türk Sineması, Kent, Toplumsal Değişme, Modernlik, İstanbul, Kimlik

This study deals with the representations of an urban space (in particular Istanbul) and urban identities in Turkish cinema between 1950 and 2008. In this respect it examines social change in Turkey within the framework of center-periphery approach and also it handles the political, economical and social situations which took place between 1950 and 2008. In light of the foregoing and with the essential approaches of urban sociology, it focuses on the realization of orientation of social change through the cinematic representations of Istanbul and urban identities. In summary, the concepts such as center-periphery, urbanization, to become urbanized and modernity are used to analyze the movies within the framework of modernization, identity and belonging. Turkish Cinema, City, Social Change, Modernity, İstanbul, Identity
Keywords: Beyaz Perde; Sinema; Toplumsal Değişim