İnsan kaynakları yönetimi ve türk iş hukuku açısından eşit davranma ilkesi - Erdal, Yüksel (My University, 2007)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE TÜRK İŞ HUKUKU AÇISINDAN EŞİT DAVRANMA İLKESİ Türk İş Hukuku’nda Anayasa’nın 10. maddesinin ruhuna uygun olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5, 12, 13 ve 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 31. maddesinde yer alan eşitlik kavramı, çalışma ilişkilerinde işverenin işçiler arasında ayrım yapmamasını ve onlara eşit davranmasını öngörmektedir. Dil, din, etnik köken, politik görüş gibi nedenler ve sözleşme türleri veya cinsiyet nedeniyle ayrımcılık yasakları düzenlemeye kavuşmuştur. Başka bir deyişle, işveren haklı bir neden olmadıkça, iş ilişkilerinin kurulmasında, işin sevk ve yönetiminde, çalışma koşullarının düzenlenmesinde ve iş ilişkilerinin sona ermesinde aynı durumda işçiler arasında ayrım yapamaz. Yapılan bu çalışma sonucunda, hukukumuza yeni giren bu normların uygulanmasındaki hukuki güvenliğin sağlanması normun yapısından kaynaklanan bu tip farklılıkların dikkate alınması ile mümkün olacaktır. Bu anlamda etkin İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarının önemi açığa çıkmaktadır.

THE NON-DISCRIMINATION PRINCIPLE IN HUMAN RESOURCES MANAGEMENT AND TURKISH LABOR LAW PERSPECTIVE Under the spirit of Article 10 of Constitution, in Articles 5, 12 and 13 of the Labor Law Act No. 4857 and Article 31 of the Trade Union Law Act No. 2821, non-discrimination principle obliges an employer to treat equally among employees, the discrimination on the grounds of language, religion, ethnical origin, political opinion and so on, as well as discrimination based on sex and the nature of the employment contract are prohibited. In other words, the employer can not discriminate among the employees who are in the same position while establishing personnel relations, managing the work life, distributing the job responsibilities and especially finishing the work contract and the relationship if the employer do not have a fair and an eligible reason to do that. According to this thesis, to ensure legal security in practice, the differences resulting from the nature of the norm should be taken into consideration. Therefore, the importance of effective Human Resources Management functions come to the daylight.
Keywords: Eşitlik_Hukuk; İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Hukuku