Alternatif bir konut finansman olarak Mortgage'in Türkiye'de uygulanabilirliği - Baker, Yunus Emre (My University, 2009)
Konut sahibi olabilmek için gerekli fonların uzun vadeli ve düşük maliyetlerle teminini sağlamak amacıyla uygulanan konut finansman sistemleri arasında en gelişmiş olanı ipotekli konut finansman sistemidir. İpotekli konut finansman sistemi (mortgage) ülkemizde kullanılan ismi ile Tutsat yöntemidir. Bu çalışmada sistemin temelini oluşturan kavramlar, sistemin özellikleri, işleyişi, sisteme bağlı ihraç edilen krediler ve menkul kıymetlerden bahsedilmiştir. Çalışmada tüm Dünya’da uygulama alanı bulan mortgage sisteminin en ileri düzeyde uygulanmış olduğu ABD’de, AB’ye üye ülkelerde ve bu ülkelere kıyasla sistemi daha yeni uygulamaya çalışan bazı gelişmekte olan ülkelerde uygulanan konut finansman sistemleri incelenmiştir. Ayrıca tüm dünyayı etkisi altına alan 2008 Mortgage Krizinin başlangıcı, gelişim süreci, nedenleri ve ülkelere etkileri hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak ülkemizde yeni yasa öncesi uygulanan klasik konut finansman sistemi ve yeni yasa sonrası kabul edilen konut finansman sistemi(mortgage-tutsat) hakkında detaylı bilgi verilmiş olup, tüm dünyayı etkisi altına alan 2008 Mortgage krizinin Türkiye’ye etkileri üzerinde durulmuştur.

Housing have long-term and low cost of funds necessary to ensure supply of applied between the housing finance system, what is the most developed mortgage finance system. The mortgage system is known for a tutsat methot in our country. The system occured from system specialty, operation, connected to the system of export credit and securities in this study. In the study of applications all over the world who discover the most advanced mortgage system has been implemented in the USA, EU member countries and these countries compared to the newer system, trying to apply some developing countries applied konut financing systems were investigated. In addition to the entire world under the influence of the start of the 2008 Mortgage Crisis, development process, information about the causes and effects are given to countries. Finally, in our country before the new law applied to conventional mortgage system and after the new law adopted the mortgage system given detailed information and under the influence of the entire world in 2008 focused on effects of mortgage crisis in Turkey.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finans; Konut Kredisi; Konut_Krediler; Mortgage