The copyright protection on the internet in the European Union law - Helvacıoğlu, Aslı Deniz (My University, 2005)
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNTERNETTE TELİF HAKLARININ KORUNMASI ASLI DENİZ HELVACIOĞLU ÖZ Yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve ekonominin küreselleşmesi, iş dünyasını değiştirerek, yeni bir araç olan interneti gündeme getirmiştir. Bu tez, internetin büyümesi ile ortaya çıkan fikri mülkiyet hakları konularına odaklanmakta ve Avrupa Birliği ve Türkiye’de telif haklarının korunması ve kullanılması üzerinde durmaktadır. Avrupa Birliği’nin dijital ortamda telif haklarına yönelik yaklaşımının anlaşılması amacıyla Avrupa Birliği’nin yaklaşımının hukuki çerçevesini oluşturan Telif Hakları Direktifi, Veritabanı Direktifi ve Yazılım Direktifi ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve telif haklarının uluslararası çerçevesinin temelini oluşturan WIPO Internet Antlaşmaları ve TRIPS de inceleme kapsamında yer almıştır. Tez telif hakları ihlallerine yol açan güncel sorunlar üzerinde durmakta ve bu sorunlara ait yasal çözüm ve stratejileri Avrupa Briliği ve Türk hukuk düzenlemelerini detaylı bir şekilde inceleyerek belirlemektedir. Tezin temel sorunsalı Avrupa Birliği’nde uygulanmakta olan telif hakları korunmasının internet üzerinde bir geleceği olup olmayacağı ve bu bağlamda Türkiye’nin telif haklarının internet ortamında korunması alanında Avrupa Birliği ile uyumlu bir hukuki yapıya sahip olup olmadığıdır. Tez içerisinde Türkiye’de yürürlükte olan telif hakları detaylı bir şekilde incelenerek, Avrupa Birliği uyum sürecinde internet ortamında telif haklarının korunması konusunda Avrupa Birliği’nde var olan hukuki düzenlemeler ile karşılaştırmalı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Avrupa Birliği hukuki yapısı telif haklaırna yönelik tek bir Avrupa Birliği düzenlemesinin uygulanmasını ve bu düzenlemenin sadece Avrupa Birliği fiziki alanında değil, aday ülkelerde de uygulamada olmasını öngörmektedir. THE COPYRIGHT PROTECTION ON THE INTERNET IN THE EUROPEAN UNION ASLI DENİZ HELVACIOĞLU

The development of new technologies and the globalization of the economy changed the business environment, introducing the new medium; Internet. This thesis focuses on the intellectual property issues raised by the growth of Internet with a special emphasis to the exploitation and the protection of copyright in the European Union and Turkey. A basic understanding of EU approach to copyright in the digital environment is targeted by a deep analysis of the three pillars of the EU legal framework; Copyright Directive, Database Directive and Software Directive with a special focus to the fundamentals of copyright protection in the international legal framework of WIPO Internet Treaties and TRIPS. It explores the current cyberspace issues which challenge the copyright protection and concentrates on the regulatory responses and strategies in relation with them by both analyzing Turkish and European Union legislation. The thesis questions whether EU copyright protection will have a future on the Internet and whether the copyright protection in Turkey copes with that of European Union. A special concentration is given to the Turkish legislation by comparisons with that of the EU in order to create an outlook of the EU legal harmonization on copyright protection in the digital environment. The European legal framework, in this regard tries to emphasis a unique application for copyright protection solely for the physical area of the Union including the candidate countries, which indeed is to be adopted by Turkey as a part of her candidate status.
Keywords: Telif Hakları