Koklear implant programı ace konuşma stratejisinin parametrelerinin optimizasyonu - Çirput, Ayşe Ayça (My University, 2002)
Bu araştırmada postlingual koklear implant kullanıcılarında, koklear implant programlamasında kullanılan konuşma stratejilerinden Advanced Combination Encodres'ın ( ACE ) uyarım hızı, maksima hızı, jitter oranı ve frekans dağılım tabloları gibi parametrelerini değiştirerek en optimal bulmak ve programlama yapmada kullanılan bu parametelein implant ile konuşmayı anlama erformansı üzerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 14 postlingual hastaya uyarım hızı 720 Hz,900 Hz,1200 Hz,ve 1800 Hz , maksima sayısı 8,12 ve 16, jitter oranı 0,%10,%20 , frekans dağılım tabloları no.1 ve no.7 olarak değiştirilip , açık ve kapalı uçlu konuşma testleriyle karşılaştırıldı.Her parametrenin test edilmesinden sonra hastalar,farklı dinleme durumlarındaki tercihlerini belirtmeleri istenen anket formlarını cevapladılar. Farklı uyarım hızları kullanılması sadece kelime sonu ünsüzünü ayırdetme testi üzerinde anlamlı farklılık yaratttığı , 1800 Hz kullanılarak yapılan programla diğer uyarılma hızlarına göre konuşma testlerinden daha düşük neticeler alındığı saptandı.1800 Hz dışındaki diğer uyarım hızları ,maksima sayıları ve jitter oranları arasında konuşma testlerinde fark elde edilmedi. Frekans dağılım tabloları karşılaştırıldığında ise 7 no.lu frekans tablosu ile hastaların daha iyi performans gösterdiği saptandı.Anket formundan elde edilen cevaplar , farklı dinleme durumlarında değişik uyarım hızlarını tercih ettiklerini ,jitter ve maksimada standart ayarları seçtiklerini , frekans dağılım tablosunda ise 7 no.lu tablonun tercih edildiğini göstermiştir. Frekans dağılım tabloları ve 1800 Hz'lik uyarım hızı dışında , programlama da kullanılan parametrelerin anlamlı farklılık yaratmadıkları için kullanılabileceği sonucuna varılmıştır ancak programlama sırasında kişisel farklılıkların gözönünde tutulması gerekmektedir ve implant programları ile konuşmayı anlama performansı düşük olan hastalara farklı program seçenekleri sunulmalıdır.

The aim of this study was to investigate the effect of variations in stimulation rate,maxima, jitter and frequency allocation tables on speech understanding in 14 postlingual cochlear implant patients who use Abvanced Combination Encoders ( ACE ) as a speech coding strategy and to find out the optimal programming parameters. Open and closed set speech tests results obtained when the stimulation rate is varied to 720 Hz , 900 Hz, 1200 Hz 1800 Hz, maxima to 8,12,16, jitter to 0, %10,%20 and frequency allocation table to No.1 and No.7, were compared. Subjective preferences were assessed using a comparative questionnaire at the end of each evaluation period. No statistical difference in group performance between maxima, jitter and stimulation rates except 1800 Hz in identification of consonant at the end of the word test , were observed in speech tests. Significatly poorer performance was observed when frequency table No.1 was compared with frequency table No.7 on speech tests. Responses to the comparative questionnaire indicated that patients preferred diffrent stimulation rates for different listening situations ,mostly default settings for jitter , maxima and frequency table no.7. As conclusion , except stimulation rate of 1800 Hz and frequency table No.1 , all the other parameters can be chosen to program the speech processor since no statistical diffrenece was obtained. But individual variations should be kept in mind while programming,and diffrent programming options should be offered especially to patients with poor speech understanding.
Keywords: Cerrahi; Kulak hastalıkları (otoloji) ve işitme bilimi (odyoloji); Odyoloji; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri